Zelve Vadisi ve Ören Yeri

Kapadokya’da bulunduğumuz ikinci günde Zelve’ye gidecek aracın gelmesine çok zaman olduğu için vakit kaybetmemek adına taksi ile gittik. 20 TL civarı tutuyor. Avanos’a pek uzak sayılmaz. Zelve Vadisi Kültür Bakanlığı’na bağlı bir ören yeri olarak düzenlenmiş. Dolayısıyla müze kartınız varsa kullanabilirsiniz. Ören yeri olmadan evvel insanların yaşadığı bir köy imiş; yaşanan doğal tahribatların etkisiyle, köyü yakınlarda başka bir yere taşıma zorunluluğu olmuş. Bölge, ilk dönemlerinde de  daha çok civarda Hristiyanlığın yayılmasında etkili olmuş. İçinde çok fazla oyuk ve tüneller olmasına rağmen her noktasına girip çıkmak pek mümkün değil. Genişçe vakit ayırarak bir bilen eşliğinde keşfetmek gereken bir bölgedir. 3 vadiden oluşan bölgede kimi yerler ören yeri görevlilerince kapatılmış.

Zamanında oyulmuş olan mağaralar bugün güvercin gübresi üretmek maksadıyla güvercinliğe dönüştürülmüş. Girişlerinde yöresel desenler işlenen bu güvercinliklere Zelve Vadisi’nde bolca rastlıyoruz.
Köy olarak kullanıldığı dönemde yapılmış olan caminin minaresi bu bölgede sıkça gördüğümüz bir mimaridedir. Hatta Ürgüp merkezde bulunan caminin, böyle bir minaresi olmasına rağmen uzun kalem gibi bir minarenin yanıbaşına eklendiğini görmüşlüğümüz de oldu.

Gezmesi pek zorlu ve yorucu değil. Kapalı olan bölümlere zorlayıp geçmezseniz gezilecek alanlar sınırlı kalıyor. Rahat yürümek için yürüme yolları yapılmış. Bu yolları takip ederek görülmesi gereken yerlere ulaşabiliyorsunuz. Alışkın olduğumuz bir düzen değildi; illa hoplayıp zıplamamız lazım. Gezi boyunca da leylekler tepemizde süzüldüler ki bu da günün bonusu oldu. Dikkatli takip ettiğimizde vadinin üst kısmında yuvaları olduğunu da gördük.

Zelve’den Ürgüp’e saat başı minibüsler var. Minibüs beklerken çıkışta gözlemeci ablalarla muhabbet ettik, çaylarımızı içtik. Ablaların farklı yabancı dilleri kullanımı açıkcası takdire değerdi. Özellikle Japonların yoğun ilgi gösterdiği bölgede bir parça Japonca da bilmek gerek. Kötü olan ise doğma büyüme oralı olmalarına rağmen Kapadokya bölgesini bizim kadar bile bilmiyorlardı.

 

 

 

 

 

Kapadokya Bölgesi’ne Ait Tüm Gezi Notları Linkleri:

–  Uçhisar
–  Göreme
–  Zelve
–  Ürgüp
–  Paşabağı
–  Soğanlı Köyü
–  Derinkuyu
–  Ihlara
–  Genel Yazı