Atalık tohum ekmek yasak mı?

Bir süredir doğal tarımla ilgili hesap ve sayfaları merakımdan takip ediyorum. Tarım konusunda kulağımı biraz daha açtım. Halbuki çiftçilik konusunda herhangi bir işim, yapmaktan ileri gelen bir ilgim yok. Hani gördüğüm otları ayırmakta bile zorlanırım. Ancak beslenme konusunda özel bir dikkatim bulunmaktadır.

Özellikle sosyal medyada olsun, gazete ve televizyonlarda olsun defalarca yerel tohumun, atalık tohumun yasak olduğuna dair bir argümanı görürsünüz. Bu argümanın temel dayanağı 5042 sayılı ‘Yeni bitki çeşitlerine ait ıslahçı haklarının korunmasına ilişkin kanun.’ ile Tarım ve Orman Bakanlığının çıkardığı ‘Yerel çeşitlerin kayıt altına alınması, üretilmesi ve pazarlanmasına dair’ isimli yönetmelik.

Yasak sözkonusu değil. Mesela yerel tohumunuzu kendiniz ekebilir ve takas edebilirsiniz ancak bunu tohum olarak satamazsınız. Eğer yerel / atalık tohum ekerseniz devlet size tohum desteği vermiyor. ancak gübre, mazot gibi destekleri alabiliyorsunuz. Bu doğru mudur, yanlış mıdır; bu konuda bir uzman görüşü sunamam. Ancak teşbihte hata olmaz diyerek bir benzetme ile gidebilirim. Siz bir ürün alırken garantisine bakmıyor musunuz? Aha bu çamaşır makinesi ucuz, aynı şekilde yıkıyor, kurutuyor hatta üstüne de ütülüyor deseler; fakat garanti vermiyoruz diye ekleseler alır mısınız? Devlet bunların satışına niye müsaade ediyor diye çığırtkanlık yapmaz mısınız?

Özellikle yerel tohumlar ıslah edilmediği için verimi düşük. Ekilmemesinin ana sebebi aslında bu oluyor. Eğer çiftçi olsanız, aynı fiyattan satacağınız bir üründe 2X verimi mi, X verimi mi tercih edersiniz? Doğal yöntemlerle ürettiğiniz patatesiniz, domatesiniz şekilsiz ve farklı boyutlarda olduğu için tüketici tarafından da tercih edilmiyor. Doğruya doğru, pazardan, marketten elma alırken pürüzsüz ve kurtsuz olmasına dikkat etmiyor muyuz? Peki bu nasıl sağlanacak ağaca zehir vermeden?

Gerçi domatesin atalığı olmaz, nihayetinde coğrafyamıza gelişi 19. yüzyıl. Diyelim Antalya’da yerel, doğal domates ektiniz. Siz bunu daha İstanbul’a gönderirken yolda çürümez mi? Raf ömrü ne kadar olacak ki? Çiftçi iseniz mecburen hibrite giriyorsunuz, çünkü raf ömrü uzun.

Siyez buğdayı ile alakalı haberler çıkmıştı. Satamadıkları için ellerinde kalmıştı. Fire oranı yüksek, fiyatı da yüksek olunca tüketici tercih edemiyor.

Yani hem modern, teknolojik tarım yapalım, hem de yerel, atalık tohumlarımızı kullanalım; ikisi bir arada olmuyor. Benim şu ana kadar anladığım şey şu: ancak doğal tarım yöntemlerine geçilirse yerel tohumlardan aldığınız verime değecektir. Yani doğal tarım yöntemleriyle gübre, zehir, mazot gibi masraflarınızı kısarak ve hatta toptan kaldırarak maliyetleri düşürmek gerekiyor ki yerel tohumlardan alınan verime değsin ve hatta toprağın iyileşmesiyle üstüne verim artsın.