Eski İstanbul Fotoğrafları

 

Eski İstanbul Fotoğrafları‘nı siteye gelen pek çok kişi benim ortaya çıkardığımı düşünüyor ki bu eski fotoğrafların edinilmesi konusunda tecrübesi olmayanların aklına gelen birşeydir ve normaldir. Açıkcası benim bu konuda pek bir katkım yok. Bazen kişiler, bazen kurumlar fotoğrafları tarıyorlar. Bunu kimisi bireysel sitesine koyuyor; kimisi bir kurum, müze, müzayede siteleri, üniversite kütüphanesi yahut belirli konularda uzmanlaşmış çeşitli vakıf arşivlerinin sitesine yerleştiriyorlar.

Burada yer alan fotoğrafları bu işlere meraklı arkadaşlarımız tespit ediyor, indiriyor ve Facebook, Twitter gibi sosyal ağlarda yahut kendi yaptıkları sitelerde paylaşıyorlar.

Benim tek yaptığım değişik ortamlarda yer alan bu fotoğrafları seçmek, alıp sınıflandırmak, isimler ve anahtar kelimeleri vermek ve bu şekilde genelin erişimine açmak oluyor. Tamamen zaman içindeki ihtiyaçlarımızdan yola çıkarak düşünülüp, uygulamaya geçirilmiştir. Binlerce eski fotoğraf içinden aranılan fotoğrafa çok kısa sürede ulaşabilmek; belirli konulardaki fotoğrafları toplu olarak listeleyebilmektir. Tek yapmanız gereken http://www.eskiistanbul.net adresine girip arama yapmaktır. Daha fazla detaylı bilgiyi sitenin hakkında bölümünde bulabilirsiniz.

Özellikle 19. yüzyıl fotoğraflarında ben de birincil kaynaklara erişerek fotoğrafların yüksek çözünürlüklü hallerini indirip, basit düzenleme işlemleri sonrasında siteye yüklemiştim. Bu, işin aslı zahmetli bir süreç ama detay gerektiren durumlarda yüksek çözünürlüklü fotoğraflara zaman zaman ihtiyaç duyuyorum.