Fotoğraf Kullanım Taleplerine Cevabım

Internet üzerinde paylaştığım fotoğrafların yine internet üzerinden paylaşılması yahut herhangi bir basılı, görsel ortamlarda kullanılması ile alakalı zaman zaman sıkıntı yaşıyorum. Maalesef özellikle Türk kullanıcılar telif hakları konusunda fazlasıyla duyarsız. En eğitimliler bile bu konuda fazla cahil olabiliyor. Pek çok yabancı kişi / kurumdan fotoğraf kullanım talebi aldım. Kanadalı bir lise öğrencisinin ev ödevinde kullanmak için bile izin isteğine şahit oldum. Avrupalılar hakeza, tövbe izinsiz kullanmazlar. Ancak ülkemizde çok sayıda site, dergi, kitap ve televizyonlarda benden habersiz kullanımlara çokca şahit oldum. Bunlar gördüklerim, bana denk gelenler. Ya gelmeyenler? Fotoğraflarımın % 95’ini nerede görsem tanırım. Kalan % 5’inden şüphelenirim ve kontrol etme gereği duyarım.

Şu ana kadar paylaştığım tüm ortamlarda adım ve soyadımla kullandığım için kime ait olduğu ile alakalı bir belirsizlik yoktur. Eskilerde yok ama son yıllardaki tüm fotoğraflarımın sağ alt köşesinde copyright işareti ile birlikte adım soyadım yer alıyor. Bir kısmında da adım soyadımla olan web sitesi vardır. Fotoğraflar en az 1024 px çözünürlükte internete yüklenmiştir. Fotoğraf paylaşımı ile alakalı cimrilik yapmadığım gibi doğru tanımlama yapmaya da dikkat ederim. O nedenle pek çok aramada fotoğraflar ilk sıralarda görünür.

Arada bir bile olsa fotoğrafların kullanımı ile alakalı yurtiçinden talepler geliyor. Bu konuda standart olarak belirlediğim prensipler ölçüsünde cevap veriyorum. Büyük çoğunluğu olumsuz sonuçlanıyor. Benden habersiz olarak çoklukla herhangi bir dergide, kitapta, televizyonda ve elbette en fazla internette kullanılıyor.

Zaman içinde geliştirdiğim prensipleri yazmam gerekirse;

Bir Blog Yazısında Kullanım İsteği

Web üzerinde herhangi bir blog yazısı içerisinde tekil fotoğraf kullanım isteklerine olumlu cevap veriyorum. Burada tek beklentim:

  • Mümkünse fotoğrafın alındığı kaynağa link verilmeli
  • Fotoğrafın sahibi olarak ismim kesinlikle belirtilmeli
  • Fotoğraf üzerinde herhangi bir değişiklik, kesme, biçme yahut ışık/renk ayarları ile oynanmamalı.
  • Blog üzerinden para kazanmıyor olmalısınız. Yani herhangi bir reklam yahut reklam yazısı içermemeli.
  • Herhangi bir ürün satmıyor olmalısınız.
Pek çok insan fotoğrafları internetten temin edip, sorgusuz sualsiz kullandığı için, sahiplik bilgisi olmayan bu fotoğrafı rahatlıkla alıp kullanacaklardır. Bununla alakalı pek çok örnek yaşadım. O nedenle buna kesinlikle müsaade etmiyorum.
Yukarıdaki koşullar sağlanıyorsa izin almanıza gerek yoktur. Şart değil ama kullandığınız sayfanın linkini bana iletirseniz, sevinirim.
Eğer birden fazla fotoğrafı aynı yazı yahut bütün blog/site içerisinde kullanmanız gerekiyorsa yahut yukarıdaki şartların dışında bir durum varsa kesinlikle irtibata geçmelisiniz.
Sosyal Medyada Kullanımı
Fotoğraf ile herhangi bir şekilde oynamadığınız sürece kullanabilirsiniz. Lütfen, eğer benim paylaşımımdan paylaşmıyorsanız sahiplik bilgisi ekleyiniz.

Kurumsal / Şirket Web Sitesinde Kullanımı
Yaptığınız iş ile alakalı üretilmiş bir site üzerinden para kazanmıyor olsanız bile kesinlikle irtibata geçmelisiniz. Yazılı onayım olmadıkça kullanamazsınız.
Tez, Ödev, Bilimsel Araştırma ve Akademik Çalışmalar ile Akademik Sunumlar İçin Kullanım İsteği
Bu tip çalışmalarda kaynağı belirtmek zaten zorunlu olduğu için kullanmanızda herhangi bir sakınca yoktur. Bilgi verip vermemekte serbestsiniz.
Eğer bu çalışma sonradan ücreti mukabili satılacak bir yayına dönüşürse, yahut yayın içerisinde kullanılacak olursa bunun için izin almak zorundasınız.
Para İle Satılan Yayınlarda Kullanımı
Kesinlikle irtibata geçmelisiniz. Yazılı onayım olmadıkça kullanamazsınız.
Görsel Yayınlar ve Televizyonlarda Kullanımı
Kesinlikle irtibata geçmelisiniz. Yazılı onayım olmadıkça kullanamazsınız.

Anladığınız üzere, ucundan kıyısından bir ticarete konu olan kullanıma dahilse yazılı onayım yoksa kullanamazsınız. Ticarete konu olmayan durumlarda da fotoğrafın yayınlanmış haline müdahale etmeden ‘hak’ bilgilerini ekleyip kullanabiliyorsunuz.

Fotoğrafları internette paylaşıyor olmam fotoğrafları anonimleştirmez ve kimseye kullanım hakkını vermez. Hem kullanıp hem de kullandığı fotoğraflar hakkında olumsuz / küçümseyici beyanlarda bulunanları yazılanlar ile birlikte ifşa etmekten çekinmem. Bunun örneği bu blogda mevcuttur.