Bir başka diyarda yaşamak: Kiev (3)

Bu arada başlayıp bıraktığım, sıkıldığım, hevesimin kaçtığı Rusça öğrenme konusunda yeni bir adım attım ve derse başladım yeniden. Sıkıcı evet. Yabancı dil öğrenme konusunda cidden  tembelim ama bir yandan öğrendiklerimi kullandıkça keyif alıyorum elbette. Rusça ise malum üzere zor dillerden birisi. Alfabenin farklılığı bu zorluğu bir parça daha arttırıyor. Bu azimle devam edebilirsem bu yazı Rusçayı sökmüş olarak bitirmek istiyorum.

Kiev konusunda hayli miktarda fotoğraf ürettiğimden bahsetmemiştim. Gerek Facebook, VKontakte sayfalarında gerekse Kiev için özel hazırladığım blog sayfalarında şurda burda derken hayli fotoğraf paylaştım. Bazı yerlere birkaç mevsimde birden giderek değişik fotoğraflar aldım. Yaz, kış, ilkbahar gibisinden. Artık gidecek yer bulma konusunda sıkıntı çekiyorum. Belki biraz daha şehir dışına uzanmak gerekecek. Çernobil’i listeye aldım.

Bu sene kış keyifsizdi, çünkü kar yoktu. Bir dönem çok fazla soğuk oldu sadece. Ama kar olmayınca kış keyifli değil. Bahar geldi gibi, ağaçlar çiçeğe durdu lakin havalar halen oynak. Bugün sıcak hava beklerken, sabah üşüdüm resmen. Hep tedbir, daima tedbir diyerek grip olmamaya gayret etmek zorundayız.

Ülkenin durumundaki karışıklık ise dolaylı yoldan bile olsa etkiliyor. Hayat kısmen daha durgunlaştı. Döviz kurundaki ciddi değişiklik, gelen ve gelmesi beklenen zamlar, ister istemez bir durgunluk getiriyor. Hani biz bunu daha önce TR’de yaşadık dediğimiz ekonomik tedbirler alınmaya başladı. Güvenlik açısından henüz bir problem yok, olayların en tepede olduğu dönemde de bir sorunla karşılaşmadık ama gidişatın nereye evrileceğini kestirmek pek kolay değil. Sürekli farklı şeyler duyuyoruz. Herkes kendince bir acil eylem planı da yapıyor. Şimdilik sadece izleyip göreceğiz diyorum.

1. yazı: https://www.canercangul.net/2012/08/bir-baska-diyarda-yasamak-kiev.html
2. yazı: https://www.canercangul.net/2013/11/bir-baska-diyarda-yasamak-kiev-2.html
4. yazı : https://www.canercangul.net/2016/12/bir-baska-diyarda-yasamak-kiev-4.html