Mercimek Köftesi Nasıl Yapılır?

İlk denememdi

İnsan memleketten uzak olduğu zamanlarda memleket tatlarını arıyor. Aslında benim değişik şeyleri denememin altında da bu yatıyor. TR’de iken 40 yıl yemesem aklıma gelmeyecek şeyler burada akla düşüveriyor. Sonrasında da yapmanın peşine düşüyorum.

Mercimek Köftesi yapımı basit olduğunu bildiğim yemeklerdendi. Klasik kadınların günlerinin olmazsa olmazı. Evvela diğer insanlar ne yazmış diye baktım doğal olarak. Herkes kendince farklı oranlar verdiği için bunların bir bileşkesi bana daha uygun geldi. İlk denememde gayet başarılı bir sonuç alırken ikinci de kısmen kuru kaldı (bulguru fazla koymuşum) ama lezzetli oldu. Son denemem daha sulu oluyordu ki son anda kurtardım (bulgur az gelmiş yahut su fazla gelmiş). 2 kişiyi fazla fazla doyuracak bir oran vereceğim ben. Kullanılan su bardakları bile boy boy olduğu için kullanacağınız tek tip bardağı dikkate alın derim. 

Burada dikkat edilmesi gereken oran mercimek-bulgur oranıdır. Bire-bir, bire-birbuçuk, bire-iki şeklinde oranlar gördüm. Ben mercimeğin tadını daha fazla hissetmek istediğim için bire-bir oranını tercih etmekteyim. Hatta bulguru bir parmak fazla koydum. (1-1,2 gibi)

– 1 bardak mercimek
– 1 bardak köftelik ince bulgur
– 3 bardak su
–  1/3 su bardağı zeytinyağı
– 1 orta boy kuru soğan
– 8 ile 10 adet çok iri olmayanlarından yeşil soğan
– Yarım bağ maydanoz
– 1 kaşık domates salçası
– Yarım kaşık biber salçası
– 1 çay kaşığı kimyon
– 1 çay kaşığı karabiber (aranız yoksa daha az atın)
– 1 çay kaşığı pul biber (biber salçası yoksa)
– 2 ile 3 çay kaşığı tuz (kendinize göre)
– Nar ekşisi (Daha koyu bir renk ve hafif ekşilik veriyor, seviyorsanız ekleyin)


Biber salçanız yoksa pul biberi ekleyin; acı geleceğini düşünürseniz azaltın; yahut biber salçası eklemişseniz pul biberi hiç eklemeyin. Soğanla aranız yoksa oranı düşürün. Oranlar tamamen damak tadınızla alakalı bir durum aslında.

3 bardak su ve 1 bardak mercimeği ateşe alıp haşlayalım. Ortalama 20 dk kadar haşlamak yeterli. Aman arada karıştırın, dibi tutabilir. Kısa süre sonra mercimeklerin dağıldığını göreceksiniz. Ateşi kapatın. (Köftenin diğer işlemlerini de aynı tencerede yapacaksanız biraz büyükçe tencere olsun)

Sonrasında 1 bardak bulguru ekleyip, şöyle bir kaşıkla çevirin içinde ve kapağını kapatın. Yaklaşık 30 dk kadar ağzı kapalı beklesin. Sonunda mercimek ve bulgurun katılaştığını, haşlama suyunun tamamen kaybolduğunu göreceksiniz.

Bu 30 dakikanın son 15-20 dakikasında diğer işlemleri yapabilirsiniz.

Çok ince doğranmış kuru soğanı zeytinyağında kavurun. Sonrasında domates ve biber salçalarını ekleyin. Az biraz daha kavurma sonrasında bütün baharatları ve tuzu ekleyin. Son olarak da ince ince doğradığınız yeşil soğanı ekleyin ve çevirin biraz. (Baharatları ve ince doğranmış yeşil soğanı bu karışım yerine sonraki aşamada da ekleyebilirsiniz.)

İyice dinlenmiş mercimek-karışımına salçalı-soğanlı sosunuzu ekleyin. Henüz sıcaktır, bir kaşık yardımıyla sosu yedirin. Bu arada siz karıştırdıkça hafiften soğumaya da başlayacaktır.

Elinizi yakmayacak kıvama kadar soğumuşsa tek elinize eldiven geçirin ve biraz yoğurun. Homojenleşsin. Karışımı köfte iyice yesin. Bu arada sona doğru az biraz nar ekşisini ekleyebilirsiniz. Eğer yoğurma aşamasında katı gelmiş ise azar azar sıcak su ekleyerek kıvamı arttırabilirsiniz. (Aman bir seferde çok su eklemeyin) Bu arada tuzunu ve baharatını kontrol edip yetersiz kalmışsa arttırabilirsiniz.

İnce kıyılmış maydanozu da ekleyip tekrar biraz daha yoğurun ve sonrasında yemek isteyeceğiniz şekilde parçalar haline getirip servis tabağına dizin.

Bitti valla 🙂

Limon sıkıp yiyin. Kıvırcık üzerine koyup dürüm gibi yemesi de keyiflidir.