Yabani Sarımsak / Çeremşa

Çeremşa (Черемша) Rusça’daki ismi. Interneti kurcaladım ve anladığım kadarıyla ismi Yabani Sarımsak olarak geçiyor. Ayı sarımsağı da kullanılan yaygın isimlerden birisi. Orman sarımsağı, cadı soğanı gibi isimleri de var. Vikipedi’de Azerbaycanlıların Ayı Soğanı dedikleri yazılı idi. Latincesi: Allium Ursinum diye geçiyor.

Bugün aylardan beri ilk kez bisikletle kısa bir tur yaptım. Bu esnada babuşkaların tezgahlarının olduğu yere gidip bir bakayım; bulursam birşeyler alırım dedim. Ve sürpriz, çeremşa çıkmış. Şaşırdım, çünkü daha geç bekliyordum. En köylü görünen babuşkaya yanaşıp fiyat sordum. 3 grivna dedi. 5 bağ ver dedim. Ben 5 grivna bekliyordum fiyat olarak, baya ucuza denk geldi. 🙂

Bu yabani sarımsağı geçen sene keşfettim. Yabani pırasa olarak biliyordum. Yine bisikletle gezerken pek çok kadının bu otu sattığını görüyordum ama ne olduğuna dair bir fikrim olmadığı için bakıp geçiyordum. Her nasıl olduysa bari bir-iki bağ alayım; beğenmezsem atarım diyerek aldım. İşte aradığım lezzet dedim. O sarımsak kokusu beni benden aldı. Pek severim. Ayrıca yedikten sonra hiç sarımsak kokusu kalmıyor nefesinizde. Geçen sene bu şekilde piyasada bitene kadar sürekli bol bol yedim.

Peki bundan ne yapılır diye de düşünmeye başladım. Kavurup yumurta kırdım, yoğurda karıştırıp yedim, yemeğini yaptım. Bol bol tükettim. Buradaki Türk arkadaşlar genelde bilmiyorlardı; zaten bi nane bilmezler genelde.

Yabani Sarımsak Yemeğini Nasıl Yaptım?

Bugün alınca yemeğini yaptım. Bir soğanı doğrayıp kavurdum, biraz salça ekleyip bir süre daha kavurduktan sonra, daha kalınca doğradığım yabani sarımsakları üstüne döküp bir süre daha kavurdum. Sonrasında üstünü geçecek kadar sıcak su ekledim ve 10 dakika kadar haşladım. Çok az bulgur ekleyecektim ki, evde bulguru bulamadım yahut bitmiş. Ben de azıcık pirinç ekledim. Suyunu çekince kapattım.

Üstüne de sarımsaklı yoğurt döküp, gümlettim. Olmaz böyle bir lezzet arkadaş.

Yumurtalısını, yoğurtlusunu da yapacağım ve her yemeğin yanında taze soğan gibi tüketilmesi de sürecek.