“Beğen” Sayısı Nasıl Artar: Eczacıbaşı Topluluğu Sayfası

Bir arkadaşımdan davet geldi. “Falanca Filanca sana Ara Güler’in dünyasına davet uygulamasından bir istek gönderdi.” bildirimini aldım. İşin içinde Ara Güler olunca tabi ki açtım.  Şöyle bir ekrana düştüm:

Metni okurken rahatsızlığım başladı. Ama sonucu görmek için devam ettim. Önce beni “Eczacıbaşı Topluluğu” sayfasını beğenmeye zorladı. Neyse, beğendim; maksat sonunu görmek. Sonra aynı sayfaya düştüm, “oradan katılmak başvur” ile uygulamayı da kabul ettim. Sonra bu ekran çıktı.

Ne diyordu en başta: en çok davetiyesi kabul edilen 20 kişiye kitap gönderilecek. Son tarih nedir? Bilmiyoruz. (edit)Bir yorumda gördüm sonradan baktığımda 9 Ocak 2012 imiş.

Peki tüm bunlar ne için? Daha fazla BEĞEN toplamak için. Değer mi? Valla koskoca Eczacıbaşı Topluluğu’nun sadece çalışanları, aileleri beğense zaten 50 bini bulurdu. Henüz 15 bini bile bulmamış. Sadece nicel bir mesele bu. Herhalde yöneticiye bir başarı gösterme yöntemi olsa gerek. “Bakın şu kadarcık günde binlerce yeni beğeni kazandık” demek için. “Ne harika bir sosyal medya pazarlaması yaptık, dünya alem görsün.” demek için. “Peki bu beğeniler ne işe yarayacak kuzum” diye bir soran çıkar muhakkak.

Haa şöyle yapsalar anlardım. Bir Ara Güler sayfası oluşturursun. Kampanyanı buradan yürütürsün ve bir şekilde bu sayfanın beğenenleri içinde kampanya yaparsın. Ama bu daha çok arkadaş beğendir, seni ihya edeyim tarzında olmaz. Kitabı tanıtmış olursun, Ara Güler’e saygı göstermiş olursun vs vs. Yakışık değil. Edebiyle, adabıyla olmalı. Ağırlığı olmalı. Son tüketiciye çerez satmıyorsun, “Fan Page” oluşturmuyorsun.

Ekran görüntülerini aldım, uygulamayı kaldırdım, sayfayı da beğenmekten vazgeçtim tabiki nihayetinde.

Tamamen Ara Güler sevgimden ötürü de bu yazıyı yazmış oldum; başka kampanyası olsa bildirimden ötürü en fazla bakıp geçerdim ki o bile zor.