Ballı Zencefil

Hadi size bir güzellik yapayım; kışı hasta olmadan geçirmenizi sağlasın yahut hasta olmuşsanız hafif geçirmeniz için bir yöntem olsun. Özellikle kışın aslolan vücut direncini yüksek tutmaktır. Direnciniz biraz düştüğü anda ve ortamda çok virüs varsa zaten kapmamanız mucize olur. Kış değil, bütün sene uygulayabilirsiniz. Kardeşim, zamane gripleri de bir garip oldu. Eskiden ilaç içince 1 hafta, içmeden 7 günde geçen gripler şimdilerde 3 haftaya kadar uzuyor. Ayrıca daha tam iyileşmeden diğeri geliyor ve ardarda vuruyor. O nedenle diğer zamanlara göre kışın fazladan özen göstermek gerekiyor.

Ballı Zencefil Hazırlamak İçin Malzemeler

Bildiğiniz “zencefil”. Bilmiyorsanız internete bakın 🙂 Yumru yumru olur. bunun yaş olanların alıp ince ince doğruyorsunuz. Kabuğunu bıçakla soymaya kalkışmayın. Alın elinize bir çay kaşığı ve onunla kabuklarını çabucak kaldırın. Kavanozunuzun boyutuna uygun miktarda dilimleyin.

Miktara göre 1 veya 2 tam limon. Bunu da ince ince dilimleyin.

Ve en öz hakikisinden bal. İşte zurnanın zırt dediği yer. Şu tv reklamlarından bal aldıysanız onları çöpe atın zaten. Arayan iyi balı bulur.

İnce doğranmış zencefili, dilimlenmiş limonu kavanoza koyun. Sonra üzerini örtecek kadar balı içine boca edin. Kapağını kapatıp bir süre sonra buzdolabına kaldırın.

Seviyorsanız bir çubuk tarçın de koyabilirsiniz.

Normalde o dilimlenmiş zencefili taze iken yiyebiliyorsanız yiyin. Çok acı oluyor. Ama ballı kavanozda 2-3 gün sonra bu acılığı tamamen gitmese de çok çok azalıyor ve bu dilimleri rahatlıkla yiyorsunuz. Her öğünde yahut aralarda birkaç dilim tüketin.

Bal ise bekledikçe iyice sulanacaktır. Onu da isterseniz içme suyunuza katın; isterseniz çay içerken bir iki çay kaşığı atın. Çayın tadını değiştirmeden içebiliyorsunuz. Yani içeceklerinize katabilirsiniz tatlandırıcı olarak.

Ve zurnanın zırt dediği nokta şu: Yemeyi unutmayın. Ben genelde yapıp, sonra yemeyi unutanlardanım. 🙂

Not: Bebeklerde, hamilelerde, ne bileyim türlü özel hastalıklarda kullanım konusunda bir fikrim yok. Bunun araştırmasını yapmadan vermeyin.

Haa, bu arada grip gibi hastalıklardan uzak durmak için ellerinizi sıkça yıkayıp temiz tutun, moralinizi de düşürmeyin. Üstüne de ballı zencefil yedin mi, bu iş tamamdır. Haydın, sağlıkla..