Greçka Yemediniz mi?

Greçka‘yı ben Ukrayna’da gördüm. Türkiye’de <Karabuğday> olarak biliniyor. Öncesinde bu yiyeceği bilmiyordum. Hatta uzun süre bunu bir tahıl ürünü sandım. Bir gün bunun bitkisi nedir, nasıl bir şey diye çevredekilere sordum ama kimseden sağlıklı bir cevap alamadığım gibi fikrini belirtenler tahıl ürünü olduğunu söyledi. İmdada Google baba ve vikipedi yetişti elbette. İngilizcesinde daha fazla detay var.

Kabaca söylersek kuzukulağıgillerden bir bitkinin tohumları. Glutensiz olması nedeniyle özellikle Çölyak hastaları tercih ediyormuş. Diyet listelerine girmeye başlamış. Bence ufak ufak pirinçten uzaklaşıp mutfağınıza sokmaya başlayın. Hele ki sağlık sorunları başlamış, pirince yasak gelmişse, ne duruyorsunuz? 

Haberlere göre Konya taraflarında da yetiştirilmeye başlanmış. Büyük marketlerde bulunuyor ve pirinçle aşağı yukarı aynı fiyatlarda satılıyor.

İlk yediğim zamanlarda tadı pek hoşuma gitmemişti ama faydalı olmasının da etkisiyle yiye yiye zamanla alıştım. Ukraynalıların pişirme şeklinden kaynaklı idi belki, bilemiyorum. Takip ettiğim Gönlünüzün Mutfağı’nda görünce bende kendimce pişirdim.

Adetim üzere tarifleri birebir uygulamıyorum. Sanırım kelle başı ufak bir çay bardağı greçka yeterli olacaktır.

Önce 1 saat kadar sıcak suda beklettim. Daha fazla bekletmeye zamanım olmadı. Bu arada bire iki buçuk oranında şişiyor.

Ben soğanı kavurdum, bir parça kavurma ekledim. Evde havuç olsa onu da ekleyecektim. Sonra greçkayı süzüp soğuk sudan geçirdim ve onu ekledim. Bu arada greçka aslında pişmiş oluyor. Çok az su ekledim. Sonra bulgur pilavında sevdiğim için buna da kuru nane ekledim. 7-8 dakika kadar pişirdim, eklediğim o suyu çekti ya da buharlaştı. Hazırdı.

Tadı mı? Ee ne yaptım da nefis olmadı?