Entelektüel mi, Entellektüel mi?

Baştan belirteyim:  TDK “Entelektüel” diye yazın demiş. Geçtiğimiz aylarda kamuya sunulan bir metin içerisinde, bu hatalı, şu hatalı demiştim ve “entelektüel” için de “LL” ile yazılmalı diye belirtmiştim. Açıkcası yazım kılavuzuna bakma gereği bile duymadım. Bu kelimenin binlerce kez yazılışını görmüştüm ama nedense farketmemişim. Yine binlerce kez duymuşsam, bu hep “LL” ile olmuştur. Yahut karışık şekilde okuyuşlar, duyuşlar olmasına rağmen ben hep “LL”li algılamışım. Görmemiş ve farketmemiş olmamam imkansız. Bu kısmına sonradan akıl erdiremedim. Yaptığım ufak çaplı araştırmada hep “L” ile yazımına rastladım. Kitap isimlerinden tutun, metin başlıklarına kadar. Ne ara millet “LL” ile yazmış?

Geçenlerde Murat Bardakçı‘nın programında kısaca bahsi geçince kulak kesildim. TDK’ya verip veriştirdi ve “LL” kullanacağım dedi. Allerji gibi yine yabancı dilden geçen kelime örneklerini verdi. Muhtemelen başka örnekler olduğu gibi belki çift “LL” ile yazılmaya devam eden örnekler de mevcut. Bilemiyorum. Hani adam gıcıktır mıcıktır ama Türkçesi iyidir. 

Zaman zaman yabancı dilden geçen kelimeler halk ağzında dönüşür ve süreç içerisinde yazımı da değişebilir. Türkçeleşir. Böyle örnek çoktur. Söylenişte ben hep “entellektüel”  duyuyorum. Kimisi ikinci “L” vurgusunu hafif geçirse bile tek “L” kullanımı garip oluyor. Eğer “L” ye vurgu verirseniz ikinci “L” geliyor. Vermezseniz kelime piçleşiyor ağızda zaten.

Internetteki kullanımlara baktığımda ise  bilgisayarın otomatik düzeltmesi ile çiftli yazımın tekliye dönüştüğünü düşünüyorum. Orijinali çiftli yazılan Bardakçı’nın yazısının alıntıları bile tekli yazıma dönüşmüş. Yahut herkes biliyor ve tek “L” ile yazıyormuş; benim haberim yokmuş.

Kimi başka kelime ve kelime gruplarının yazımında olduğu gibi TDK ile yine tersleşeceğim ve “Entellektüel” yazmaya ve kullanmaya devam edeceğim. Tamam kurumsal olarak, bir bilen olarak TDK’nın dediği olsun, ben yanlış yapma hakkımı devam ettirmek istiyorum. Bir gün gelecek ve TDK da hakikatı görecektir. 🙂 Pravda!