Karbonat İle Saçları Yıkamak

Karbonat ve elma sirkesi ile saç temizliği konusunda nette yeterince laf üretilmemiş aslında. Üreterek katkı sağlayayım. Üretenlerin pek çoğu bireysel tecrübelerinden ziyade duyduklarını aktardığını farkettim ki o zaman söylenenlere çok itibar edemiyorum. Öncelikle bu akıma “şampuansız saç yıkama” deniyor ve gavur “no poo” olarak kısaltmış.

Bende bunu duyduğumdan beri uygulamak istiyordum ve 2 haftadan fazla süredir uyguluyorum. Şampuan masrafım yahut saçım için harcadığım para öyle göze batacak bir miktar olmadığı için o açıdan yaklaşmıyorum. Fakat bir gün bile yıkayamadığımda oluşan kaşınmanın verdiği rahatsızlığı çözmem gerekiyor. Şampuanın bu durumu tetiklediğini düşünüyorum.

İnsan bedeni dış etkenlere karşı tepki vermek üzerine kurulu. Kafamız bir şekilde yağ üretiyor. Okuduklarımdan anladığım kadarıyla, saç diplerindeki aslında saçı korumak için üretilmiş yağı fazlasıyla götüren şampuan yüzünden, saç daha fazla yağ üretmeye başlıyor ve denge bozuluyor. O nedenle yıkamadığımız zaman bu yağı daha fazla hissetmeye başlıyoruz.

Saçlarım kısa, fön filan çekmem, jöle, briyantin sürmem, saç kremi yahut özel şampuanlar kullanmam. Klasik şampuan yahut ikisi bir arada şampuanlardan kullanırım. Yağlı bir saç tipim var. Benim deneyimlerim ile uzun saçlı birinin deneyimleri farklılık arzedebilir.

Fotoğrafta görülen burada markette satılan karbonat yahut üzerinde yazan hali ile soda. Yarım kilosu 1 liranın altında. Eğer şampuan tüketiminiz yüksekse hayli tasarruf edebilirsiniz.

Kullanımı çok basit: 2-3 çay kaşığı karbonatı bir bardak suda çözelti haline getiriyorum ve saçıma uyguluyorum. Genelde bir sefer uygulamak yeterli oluyor. Saç diplerine masaj yapa yapa yediriyorum. Ellerimde bir yağlanma hissediyorum. Hatta durulama sonrası da bu his azalmış olsa bile devam ediyor. Fakat kuruduktan sonra kayboluyor ve bir ferahlık geliyor. Şu ana kadar şampuandan alamadığım bir etkiyi aldığımı söyleyebilirim. Sürekli olmasa da karbonat sonrasında saç kremi niyetine elma sirkesi ve su karışımı yapıp duruluyorum. Bu karışımın ayrıca cilde de iyi geldiği söyleniyor. Açıkcası koku olduğunu ve kuruduktan sonra bunun gittiğini yazmışlar. Ben durulama sonrası koku hissetmedim. Saçlarım kısa, ondan da olabilir. Elma sirkesi ucuz bir ürün ama evde kendiniz yaparak biraz daha tasarruf edebilirsiniz. 🙂

Karbonatlı su karışımı köpürmediği için ilk anda temizlemiyor mu acaba gibi bir düşünceye sevkediyor. Malumdur, şampuan reklamlarında bolca köpük görürsünüz. Köpürme ile temizlik arasında aslında birebir ilişki yok. Ama algınız bir kere yönlendirilince, bilseniz bile düzeltmesi kolay olmuyor.

Farkettiğim bir şey daha var. Şampuanla yıkadığım dönemde elime saç taneleri gelirdi. Yahut zaman zaman çekiştirdiğimde parmaklarım arasında saç görürdüm. Bunu artık görmüyorum. Bu kısmı henüz anlayamadım.

Bu tip ürün kullanımları insanları ilk anda heyecanlandırsa bile sürekliliği sağlaması pek o kadar kolay değil. Başlayıp devam ettiren genelde az oluyor. Hazırlanması her ne kadar çok çok basit olsa bile beyindeki şampuanın kullanım kolaylığı, kokusu, bol miktarda köpürmesi vs etkisi nedeniyle bahaneler üretip, yeniden şampuana dönme ihtimali yüksek. Yani keyifli bir süreç değil. Ayrıca kafadaki dengeyi bir kaç yıkamada sağlayamıyorsunuz.  Her bünye farklı olduğu için zaman içinde kendi dengenizi bulmalısınız. Kullananların bir kısmı ilk yıkamada sonuçları alırken, bir kısmı birkaç yıkama sonrası almışlar. Açıkcası ben sorun yaşamadım. Karbonatlı su karışımı ile uzun süre devam edenler bir süre sonra bunu da bırakıp sadece su ile saç yıkama işlemini gerçekleştiriyorlarmış. Belki karbonatla devam edip, sadece su ile yıkamaya geçmek yahut şampuanı tümden terk etmek zor olabilir. Sadece temizleyiciyi değil, kullanılan suyu da hesaba katmak gerekir. Eskiler şampuan mı kullanırdı? Ama suları daha iyiydi muhtemelen. Sonuçta şehir hayatında musluktan gelen su malum. Bu durumda şampuanı tamamen terketmeden bile olsa arada bir karbonat karışımı ile temizlik yapıp saç diplerine bir çeşit peeling yapılabilir.

Peki karbonatla saç yıkamak zararlı mı?

Zararlı olduğuna dair kesin bir bilgiye henüz rastlamadım. Sadece kimi hassas ciltlerde ten temasında kızarıklık olduğu söylenmiş. Kendi deneyimim gayet olumlu. Şampuanın faydalı olduğunu kim söyledi ki?