Merhamet ve Norveçliler ve Türkler ve Suriyeli Çocuklar…

Norveçli Johannes

Milli hasletlerimizden birisidir merhamet! Kaybolmaya yüz tuttuğu zamanlar, anlar olsa bile halen içimizde vardır. Yardım etmenin gereksizliğine ideolojik sebepler koyanlarda bile bu merhametin izine rastlayacak kadar millidir.  Toplumsal DNA’mızda bir gen. Taşınıyor. ‘İyilik yap denize at, balık bilmezse halık bilir’ demişizdir. Modernleşmeyle(!) birlikte kaybettiğimiz anlara şahit oluyoruz. Çünkü merhametin sonunda elimizi cebimize atmamız, sahip olduğumuz maddi şeylerden bir kısmını paylaşmamız veya vermemiz icap ediyor. Zaman ayırmamız gerekiyor. İşte o noktada bir bencillik kendisini gösterebiliyor. Kimi zaman ideolojik sebepler öne sürüyor, kimi zaman aracı olan kuruluşlara olan güvensizliğimiz bizi durduruyor.

Norveçliler Suriye’de çocuklar üşüyor diyerek bir yardım kampanyası düzenlemişler. Mülteci durumdaki çocuklara sıcak tutacak bir kaban vermek için SMS atmalarını istemişler. Bunu da çok başarılı bir video ile yapmışlar. 10 numara 5 yıldız denilecek bir kampanya.

Bizim tek derdi aslında reyting olan kazma ve affınıza sığınarak belirteyim şerefsiz sitelerimiz bu videoyu sitelerine gömerek hitlerini arttırdılar. Gerek bu sitelerde, gerekse bu siteler dolayısıyla paylaşımlarda bulunanlarda nedense bu videonun neden çekildiğini gösteren tek bir cümle yok. Memleketim insanının Norveçce bilmemesi normal; ekserisi de İngilizce bilmediği için yahut video sonundaki mesajı okumayacağı için durumdan haberdar olmuyor. Tam da istenen oluyor ve bunu bu sitelerin mesajlarında yazdığı gibi  Norveçlilerin yaptığı bir deney sanıyorlar. Sonrasında da ‘vayy yuh olsun biz Türklere, böyle değiliz işte’ gibi dövünmeye başlıyorlar. Paçozluk paçalardan akıyor. Sarı basın kliği de paraları cukkalıyor.

* Fotoğraf buradan alınmıştır.