Ahh şu bitmeyen teknolojik ihtiyaçlar!

Son teknoloji … Yeni teknoloji …  Son versiyon … Yeni nesil… Yeni

Derken, aslında hiçbir zaman  yetişemeyeceğimiz, yakalamamız olanaksız, yakaladığımız anda eskimeye başlayan alet edevatlarla geçiyor hayatımız.

Aklıma hep sürekli YENİ diye reklamı yapılan deterjanlar geliyor. Halen yeni diye çıkıyorlar. Bugünün eskisi daha dünün yenisi idi.

Özellikle teknolojik cihazlar dediğimiz ve aslında gündelik hayatımızda yerini bulan cihaz ve makinelerle kavgalıyız. Hemen bir sonraki yeni ile aldatmak için sabırsızlanıyoruz.

Olabildiğinde kaçınmaya gayret etsem bile açıkcası bu konuda istediğim seviyede başarılı olduğum söylenemez. Hani kaçtığım anda bile gözüm kalıyor. Kesinlikle satın alma kararlarımı ihtiyaçlarım belirlese de, ihtiyacım olmayan özellikleri de barındıran aletler aldığım da oluyor. Mesela son dizüstü bilgisayarımda blue ray vardı. 2 seneden fazladır kullanıyorum ama bu özelliğini asla kullanmadım. Arzu ettiğim özellikleri sağlayan ve bulabildiğim model oydu. Yani üretici tercih hakkı bırakmıyor bazen. Kimi zaman olmasa da olur cinsinden aletlere para verdiğim de oldu. Çöpe atarken o dönem verdiğim paraya üzüldüğüm de.
İhtiyaçlarımızı tanımlayabiliyor muyuz?

Bence hayır. Çünkü bunu tanımlayacak yeterli teknik donanıma sahip olmamız pek olanaklı değil. Ayrıca ihtiyaçlarımızı kendimiz değil, pazarlamacılar tanımlıyor. Konu komşu tanımlıyor. Vitrinler tanımlıyor.

Tv almak istiyorsunuz. LCD olsun, LED olsun, Plazma olsun derken kafanız allak bullak oluyor. Bir sürü anlaşılmayan terim ve rakamlar.. O büyük olursa iyi, bu küçük olursa iyi aşamasına gelmek bile mesele. Sonrasında karşılaştırmalar, onlarca model, eş, dost, akraba tavsiyeleri… Ayırdığınız X birim bütçe, size tavsiyelerin, kanınıza girenlerin etkisi derken devede kulak kalabiliyor. Altı üstü Muhteşem Yüzyıl seyredecektiniz. Size o arada bilmem ne HD kalitede izleme olanağı sunan, orta boy salonunuzu sinema salonuna dönüştüren ebatta, manasını hiç bir zaman çözemeyeceğiniz türlü girişe ve çıkışa sahip, ömrünüzün sonuna kadar size yeteceğini düşündüğünüz aletle birlikte evinize dönüyorsunuz. X birim bütçeniz en azından birkaç taksidi karşıladı, şükredin. Kalanı da ödersiniz bir şekilde. Allah büyüktür. Daha taksitler bitmeden gözünüze eski görünmeye başlayacak ama olsun.

İhtiyacı tanımladık, bitti mi?

İhtiyaçlarımızı biliyor ve tanımlayabiliyorsak sonrasında mesele yok diyebilir miyiz? Hayır sanmıyorum. Ne bileyim, 600 devir maksimumda bir çamaşır makinesi aslında bize yeterli iken, hiç kullanmasak bile 1000 devir olanına sahip olmak gururumuzu okşamıyor mu? Normalde 5 MP kamera bize yeterken 18 MP olması bizi başka birine dönüştürmüyor mu? Yahut 5 MP olduğu için cihazınıza “hıh” bakışı atıldığında aslında o bakışı üzerinize almıyor musunuz?

Televizyonunuz eskidi, bilgisayar veya dizüstünüz pek demode kalmaya başladı, tablet bilgisayarınız yok, akıllı telefonunuz gerizekalı gibi görünmeye başladı değil mi? Özellikle bilişim ve iletişim ağırlıklı cihazlardaki yenilikler, yeni modeller, yeni teknolojiler her bakışımızda bizi cezbediyor. Hatta kimimiz bu aletlerin “fan”ı oluveriyor. Karşılaştırma yaparken sahip olduğumuz yahut beğendiğimiz aletin, markanın avukatı bile kesilebiliyoruz. Nikon mu, Canon mu karşılaştırması yapılan sitelere bir bakın, anlarsınız. Aslında daha yenisini de alsanız cihaza olan ihtiyacınızın tatmini anlamındaki büyük bir ilerleme olmayacak ama satın alma tatmininiz epeyce yüksek olacak. Size sunulan da bu değil miydi?

Vallahi geçen gün çok dizüstü bilgisayara, yeni nesil aletlere baktım ve aklım gitti. Anaaa, bu ne şahaneymiş, üfff bu çok hoş bir tasarım, vayyy ekrana bak derken benim aslında emekliliğine çok olan emektar laptop gözüme nasıl göründü dersiniz?

Tavsiye
Gerçek alıcı olmadığınız zaman cihazlara, vitrinlere bakmayın, ihtiyaç hissi uyandıran duyularınız okşanıveriyor.

Tabiki ben alıcı olarak bakmıştım. Hep internetten özelliklerine ve fotoğraflarına bakarken, dur bir de gerçek hallerini göreyim diye bakıyordum. Tabi o esnada diğer bölümleri de gezdim ve ilk kez karşılaştığım pek çok yeni aletle de tanışmış oldum. Aklım biraz onlara kaydı. Beni bile etkilerken bu yazıyı okuyan sen zavallı fakir fukaraya neler yapmaz bu aletler, düşünemiyorum bile hacı! :-Pp

Bütçe sıkıntınız varsa alım kararını vermek daha da zorlaşıyor. Alternatif ürünlerin bolluğu kafanızda tek bir modele indirmenizi bile zorlaştırıyor. Çıkan son modeli size göz kırparken bir eski modeli nasıl alabilirsiniz? İşte burada ihtiyacınızın gerçekten tanımlanmış olması yatıyor. Yahut çıkan son modelle bir önceki/öncekiler arasındaki farkı iyi analiz etmeniz gerekiyor.

Bilgisayar alımında bu sıklıkla karşımıza çıkıyor. 16 GB RAM, 1 TB HDD gibi büyük rakamlar çekici. 1 GB bilmem ne marka ekran kartı da olsa fena mı? Yahut en şahanesinden bir ekran. Halbuki sizin ihtiyacınız 4 GB RAM ve 256 GB HDD olabilir. Bunu aşma riskiniz varsa aradaki farkı zamanla harici bir diskle rahatlıkla halledebilirsiniz. Daha yok SATA cinsi yok SSD cinsi gibi alt kırılımlar da cabası.

Çok sayıda ve sürekli fotoğraf çeken biri değilseniz harici disklerde de terrabaytlar seviyesinde almak lüzumsuz. İşinize yarayan ölçekte ve boyutta alırsınız. Dolunca başka alırsınız. Emin olun fiyatlar epeyce düşecektir siz alana kadar. Aynısı almak isteyeceğiniz tüm teknolojik cihazlar için geçerli de denilebilir. Siz nerede ve ne amaçla, ne sıklıkta ve yoğunlukta kullanacaksınız önce bunu belirlemiş olmanız lazım ki doğru alım kararı verebilesiniz. Birkaç yıla kalmadan eskiyeceği, ömrünü tamamlayacağı, bozulacağı garanti olan bir alete, cihaza neden bugünden fazla ödeme yapıyoruz? Bunu geliştiren, üreten, pazarlayan, satanların gelirlerini bir parça daha arttırmak ve süreklilik kazandırmak için.

En iyisi hangisi?

En iyisi bu mu sorusuna genelde cevabım ne için aldığına bağlı yahut en iyi diye birşey yok, en yenisi var sadece yahut senin için en iyisi diye bir şey var şeklindedir

Fotoğraf makinesi benim de yumuşak karnım. İstediğimi halen alamadım. Ne zaman alırım onu bile bilmiyorum. Ama son çıkan modeli almak yerine bu noktada bir önceki, iki önceki modeli alarak da işe başlayabilirim pekala. Aralardaki fiyat karşılaştırmalarına iyi bakmak gerekiyor. Çünkü emin olun çok çok uzun süre geçmeden yeni bir modeli piyasaya sürülecektir ve sizinki de bir anda eski model olacaktır. Profesyonel değilseniz çok mu lazım sizce en üst seviye?