Aboneyim abone! Ama nereye, nasıl?

Internet geçmişimiz uzadıkça o kadar çok siteye üye olduğumuzu farkediyorum ki hangilerine üyeyiz, hangilerinde hangi kullanıcı adı ve şifreleri kullandık işin içinden çıkması mesele haline geliyor. Hani düzenli ziyaret ettiklerimizde bir sorun olmasa da ayda yılda bir ziyaret ettiğimiz bir siteye bazen bir kaç giriş denemesi sonrasında ulaşabiliyoruz. İK siteleri, alışveriş siteleri, e-mail siteleri, sosyal siteler, fotoğraf siteleri, video siteleri, forum siteleri, blog siteler derken onlarca değil belki yüzlerce yere bugüne kadar bir şekilde üye olmuşumdur.

İlk dönemlerde üye olunan site bize bir kullanıcı adı atardı. Bu da genelde member_ID olmalıydı. Bu şekilde devam eden sitelere binde bir girdiğimden ötürü her seferinde kullanıcı adımı e-mail adresime göndertiyorum yahut e-mail sayfama girerek oradan buluyorum. Sonra sonra kullanıcı adını kendimiz belirler olduk. Biz şu olsun dedik, beğenmedi değiştirdik ve girdik. Değişik kullanıcı adlarım var. Kimisinde benim için anlamlı olanlar olsa da kimisine o an için belirlediğim bir nickname’i kaydetmiştim. Zamanla e-mail adresi kullanıcı adı yerine ya da birlikte kullanılır oldu, bu sefer de süreç içerisinde verdiğim farklı e-mail adresleri oldu. Son dönemde de Facebook, Twitter, Google gibi sık kullanılan sitelerdeki hesaplarla bağlantılı girişler olmaya başladı. Burada da o mu, bu mu karıştırdık iyi mi? Daha işin birde düzenli şifre değiştiren siteleri var ki sormayın gitsin.

Mesela hangi sitelere üyeyim, onlarda hangi kullanıcı adını ya da e-mail adresini kullanmışım bunu bilmek isterdim. Hatta hangi bilgilerimi bu sitelerle paylaşmışımı görmekten tutun mümkünse bu siteye girip buradan o siteye direkt giriş yapmayı bile isterdim (bir çeşit openID).

Bu düşünce ise aklıma yıllar evvel çok kafa patlattığım abonelik sistemlerinin dijital ayağı kısmını düşünürken gelmişti. Tamam, fiziksel yapılara abone oluyoruz, dijital kaynaklara abonelik hizmeti kısmını da çözdük ama bir de harici kaynaklarla da bütünleşmemiz lazım demiştim.

Dünyada bu hizmeti sunan firma var mı bilemem, ben bulamadım ama tüm siteler facebook yahut google connect’e openID’e geç(e)meyeceğine göre sanki internet kullanıcıları için bir ihtiyaç gibi duruyor. Üzerine daha detaylı da yazabilirim ama bu işi yapacak kişiler zaten bilecektir ihtiyaçları. Hem bir çeşit “connect” sitesi olacak (OpenID gibi), hem de kullanıcı için nereye ne vermişimi görecek. Gerisi bu hizmeti veren firmaya kalmış, açık mı verir, kapalı mı, ne gibi istatistikleri tutar, bir sosyal ağa dönüşür mü vs vs.