Müzekart’ı Neden Maksadı Dışına Çıkartıyoruz?

Şimdi bu müzekart ilk çıktığında almış ve sonrasında 2 sefer yenilemiş ve gayet memnun bir insandım. Ayasofya’ya, İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne, Topkapı Sarayı’na pek çok defa girip çıkmıştım. Bunun harici müzelerde de kullandığım oldu ama sayılıdır. Hani hem daha ucuza geliyordu hem bilet alma diye bir sıra beklemeden çabucak geçiyordum. Üstelik lazım olduğunda, bazen sadece 15-20 dakikada müzenin bir bölümünü gezip işime gücüme devam edebiliyordum. Öncesinde aklımda kaldığı kadarıyla yerli/yabancı ayrımı vardı. Yerli 5 lira, yabancı 15 lira gibi ücretler olurdu. Sonra bir ara bu ayrımı kaldırdılar, üst fiyatta eşitlediler ve müze gezmek cidden pahalı bir faaliyete dönüştü. Derken müzekart imdada yetişmişti. Dönemin Kültür Bakanı Ertuğrul Günay hiçbir iş yapmadıysa bile sırf bu uygulamayı yerleştirmesi ile mühim bir iş yapmıştır.
2 seneyi geçen süredir TR’de bulunmadığım için müzekartı yenileme ihtiyacım olmadı. Geliş gidişlerimde açıkcası pek müze gezmeye vakit yaratamıyordum. Son Kapadokya gezisinde acaba müze kart mı alsak, yoksa bileti ödeyip öyle mi girsek kârlı olur, bir kararsızlık oldu. Oldu, çünkü nerelere uğrayacak vakti bulacağımızı, nerelerde müzekartın geçerli olduğu müzenin karşımıza çıkacağını pek kestiremiyorduk. 10 liralık biletle çözerken, sonrasında hiç kullanmayacağım bir müzekarta 40 lira verme düşüncesi koyuyordu. Yaptıkları uygulamalara gerçekten gıcık kapıyorum. Üstelik müzeye girdiğinizde size müze ile alakalı herhangi bir döküman bile veremiyorlar.

Şimdi bu Müzekart nedir? Ne amaçla üretilmiştir?

Memleketin fakiri fukarası, cahili cühelası ay param yok bahanesine sığınamayıp gelsin, memleketin güzide müzelerini gezip öğrensin, kültürünü arttırsın, değil mi? Vatandaşı olduğu memleketin değerlerinden haberdar olsun. İşte tam benim gezi sebeplerimle örtüşen bir maksadı vardı.

Sonra ne olmuştur? Ay bu cahil cühela, fakir fukara müzeleri ayak yolu yaptı ayol! Önlerini keselim düşüncesi başladı. Aynı müzeyi aynı kartla gezi sayısında kısıtlama getirildi. Önce bire düşürülmüş, sonra ikiye çıkarılmış. Müzekart için yapılan web sitesinde güncel bir bilgi bulamıyorsunuz. Hep şüpheli. Kartın fiyatı zamanla arttırıldı vs. Efendim, internetteki haberlerden öğrendiklerimize göre de saçma sapan bahaneler üretmişler. Yok müzenin kapasitesinden fazlası giriyormuş, yok sırf müze tuvaletini kullanmak için kart çıkartanlar olmuş. Onun için kısıtlıyoruz, isteyen plus kart alıp bilmem kaç kez girebilirmiş. Vs vs. Türlü türlü aptalca salakça bahaneler. Çıkış amacın neydi, nereye vardın ey müzekart?

Bir ara her ne oluyorsa Müzekart+ diye bir ürün çıkıveriyor. Ek ve olumlu özellikler ekleniyor. 3 kuruş fazla ver, seni diğerlerinden ayırayım; mühim insan olacaksın diyorlar. Derken bir ara bir banka ile anlaşma bile görüyorsun. Yahu hemşerim, hani bir işi iyi yapın ve orda kalın nolur? Yani işinizi yapın. Size noluyor da tek amacı daha çok kâr etmek olan bir bankanın altına giriveriyorsunuz? Derken bir fırsat sitesi müzekart+’ı indirimli olarak satmış. Bu nasıl olabilir? Peşinden müzekart++ mı yoksa gold, platin serileri mi gelecek? Yahu altı üstü hızlandırılmış geçişli ve önödemeli müze giriş bileti bu ve öylece kalmalı. İlk başta herşey maksadına uygundu ve güzeldi; birkaç kendini bilmezin ipe sapa gelmeyecek istatistiksel analizleri ile yol alma cehaletini neden gösteriyorsunuz?

Madem bir kart yaptık, bunu başka işlere havale edip malı götürelim sevdasına hangi aklı evvel soktuysa, bokunu çıkarttınız. Yaparsın tek bir kart ve iyilik güzellik vermek istiyorsan ayrım yapmazsın. Birileri senin ürettiğin müzekart’a güzellik yapmak istiyorsa; değerlerinle çelişmiyorsa bunu da sağlatırsın. Çünkü sen devletsin, amacın daha çok kazanmak değil, daha çok hizmettir. Bunu müzelere beleş giren, yakınlarını beleş sokan senin personelin anlamaz. Sorarsan kendi ödeyeceği zaman 40 lira çok der, vatandaş ödeyeceği zaman 300 müze gezsen 3 bin lira ödersin, bak 40 lira diye aptalca hesap bile yapabilir.

20 TL iken neden zaman içinde 40 TL olur? O kadar enflasyon mu oldu bu memlekette? 20 Lira sadece tek müzeye giriş ücretini gören vatandaş 40 liraya razı olacaktır mı diyorsunuz?

Şimdi Kültür Bakanı kim sahi? Vallahi çok etkisiz eleman mı, yoksa ciddi işlerle boğuşmasından mı bilmiyoruz kendisini ama şu işe el atıp çözmesini bekliyoruz. Müzekart’ın olması gereken fiyatı 20 liradır. 18 yaşından küçüklere ve varsa buna benzer ücretsiz girmesi gerekenlere beleş dersin, olur biter. Sanırsınız memlekette 50 milyon müzekart sahibi var. Vatandaş müzeden çıkmıyor.