En İyi Outdoor Ayakkabı

Malum Kiev’de yaşayınca bot önemli oluyor. Kardan ziyade soğuklarda, bozuk zeminlerde bota daha çok ihtiyaç duyuyorum.

Daha önce hem kötü hava koşulları, hem de çamur, bol kar olan ortamlar için YDS‘den Moraine GTX almıştım. Onun macerasını da yazmıştım. Halen kullanıyorum ve memnunum. Sadece günlük kullanım için biraz kaba kaçıyor. O kadar uzun konçlarla rahat edemiyordum. Bir de aşırı soğuklarda ayakkabı içinde kısmi bir nem birikmesinden ötürü üşüme oluyordu.

Geçen sene günlük kullanım için nispeten ucuza kaçıp outdoor olmayan modellerden başka bir bot aldım ama memnun kalmadım. Ayaklarım hiç rahat etmedi.

Bu sene araştırıp durdum. Her ne kadar outdoor ayakkabı alacak olsam da temelde şehirde kullanacaktım. O nedenle çok kaba olmaması, beni uzun yıllar idare etmesi, severek giymem benim için önemliydi. (Hakikaten aldığım zaman 5-10 yıl giymem lazım, sürekli yeni almayı ve değiştirmeyi sevmiyorum)

Mağazalarda pek çok marka ve modele baktım, internette araştırdım ama işte bu diyebileceğim ayakkabıyı bulamadım. Bu arada daha evvel hiç kullanmadığım Zamberlan markası karşıma çıktı. Diğerlerine nazaran hep daha pahalı görünüyordu. Ukrayna, Türkiye ve Amerika fiyatlarına baktım. Her yerde yakın fiyatla seyrediyordu. Modellerini incelerken Tofane modeline gözüm takıldı. Her yerde dünyanın en iyi hiking botu, backpacking için daha iyisi yok şeklinde kullanıcı yorumları açıkcası gönlümü çeldi. İnsanların ekserisi şu ana kadar giydiğim en konforlu bot yorumlarını yapmıştı.

Ayakkabı elde üretiliyor ve üstelik ödüllü. Üretildiğinden beri modelinde ufak bir değişiklik yok; kalitesi düşmemiş. 2 çeşit rengi ile devam ediyor. Aşağıdaki videoda üretim sürecinden görüntüleri de görebilirsiniz.

Resimlerini gördüm, videolarını seyrettim ama ayakkabıyı denemem lazım. Pahalı bir model olduğu için her yerde bulunmuyor. Kiev’de her ne kadar web sitesinde var görünse de, mağazaya önceden sipariş vermeniz halinde getirtiyorlar ve öyle görüp deneyebiliyorsunuz. O da çok işime gelmiyordu.

Lviv’e gittiğim zaman merkeze yakın noktada bir mağazada olduğunu önceden öğrenmiştim. (Kiev’dekinin yeri biraz ters kaldı bana) Mağazaya gittim ve denedim. 41 numarası ufak geldi, 43 ise büyük geldi. Ellerinde 42 yoktu. Kiev mağazasında olduğunu söylediler sorunca. Eyvallah, bu güzel dedim. Denemem esnasında ayakkabı gözüme halen kaba göründü. Denediğim rengi de açık olan renk olduğu için bir parça tereddüte düştüm: Çok mu sırıtırdı?

Kiev’e döndükten sonra başka botlara bakmaya devam ettim ama nafile. Gözümü çelen bir bota denk gelemedim. Bir mağazada tasarım olarak yine büyük markalardan birine ait güzel bir bot buldum ama denediğimde çok sert geldi. Bot hakikaten iyi idi ama gündelik kullanımda sıkıntı yaratabilirdi.

Nihayetinde başka uygun bot bulamadım. Soğuklarda başladı ve diğer ayakkabı ve botlarla ayaklarımın üşüdüğünü hissetmeye başladım. Moraine için ise havalar kuru idi. O firmanın Kiev’deki mağazasına gittim. 42 numara vardı. Hemen denedim. Ayaklarıma cuk diye oturdu. Acayip bir konfor hissettim. Mağaza içinde biraz dolandım ama yeni ayakkabıların verdiği hani bir rahatsızlık olur ya; bunu hissetmedim. Fiyatın yüksekliği içimde bir tereddüt bıraksa da “dünyaya bir daha mı gelicez anasını satiim” dedim. Aldım ve çıktım.

İlk birkaç gün ayakkabının derisinin sertliğinin gitmesi, ayağımın alışması (özellikle merdiven inip çıkarken) sürecini geçirdim. Boyumu az da olsa uzattı. 🙂 Evet konfor 10 numara ama sanki ayağımda bir tank var hissi de vardı. Bu birkaç gün içinde geçti.

Henüz çok soğuk havalara denk gelmedim. -10 civarlarında soğuğu hissetmedim. Buzlu yolda rahat rahat yürüdüm. Ayakkabı ayağı tam sarıyor, tabanın yere sağlam bastığını hissederken içinde ayağınız ayrı bir konfor yaşıyor. Ödeme gücü müsait olanlara kesinlikle tavsiye ederim. Diğer türlü 2-3 farklı bot alabilirsiniz.