Kapadokya Balon Turu

Kapadokya‘ya bu sefer  sırf balona binmek ve dinlenmek için gittik. Daha önce her yerini yeterince gezmiş biri olarak bu sefer daha dar planlı bir tur planlamıştım.

Aslında balon turu programına bakıp tur sırasında yapacağım çekimleri de planlamıştım. Otelden araçla bizleri aldıktan sonra kısa bir kahvaltı için toplandığımız ve ödemeleri yaptığımız noktadan, balonların kalkış yapacağı alana gittiğimizde balonların hazırlanma sürecini timelapse olarak çekecektim. Burada 20 dk kadar bir süremiz olacağını hesap etmiştim. Bunun için tripodu bile yanıma almıştım. Fakat biz alana varır varmaz gördüğümüz farklı oldu: bizim bineceğimiz balon kalkmaya hazır hale getirilmişti. Kameralar daha çantadaydı. Balona atladık ve kalktık. O esnada ben kamera ve action cam’ı makineden çıkartmakla uğraştım. Kısa bir hayalkırıklığı yaşamış oldum. 

Hemen hemen ilk havalanan balon olduk. Aşağıda henüz hazırlanan balonları çekmiş oldum böylece. Balon pilotu bizlere zaman zaman açıklamalarda bulundu. En son 500 metreye yükseldik. Haftasonu uçak geçişi olmadığından 700 metreye çıkıyorlarmış. Sonrasında alçalıp yükselerek Göreme üstü ve çevresinde 1 saati bile bulan bir gezi yaptık.

Balonda iniş aslında en önemli kısım. Balon yere değdiği anda sarsılmamak ve kafanızı çarpmamanız önemli. Bunun için çömelmeniz, sepetin içinde yer alan tutamakları sıkıca tutunmanız gerekiyor.

Biz uçuşumuzu 5 Mayıs sabahı yaptık. Rezervasyonu ise 13 Nisan günü yapmıştım.

Eğer balona rezervasyon yapmak istiyorsanız bazı konulara dikkat etmelisiniz. O tarihte yaptığım firmada fiyat 200 TL idi, şu an baktım 230 TL olmuş. Uçuş sabahı nakit olarak ödedim. Başka firmalarda farklı fiyatlar görebilirsiniz. Genelde fiyatları Euro ile açıklıyorlar ve bu beni deli etmeye yetiyor zaten. Çoğunlukla fiyatlar 100 Euro üzeri oluyor. Önceki senelerde sorduğumuzda 130 Euro demişlerdi.

Gitmeden önce rezervasyonu halletmeniz önemli. Yer bulamama durumu yaşayabilirsiniz.

Madem kalkışlarını çekemedim, ertesi sabah gider çekimi yaparım diye planladım. Hatta hangi noktaya ne zaman gideceğimizi bile hesaplamıştım. Ancak gece hayatımda ilk kez yaşadığım bir diş ağrısı başladı. Başımı da ağrıttı ve gece boyunca uyuyamadım. Dişlerim hep sıkıntı çıkarır ama böyle bir ağrı ile ilk kez karşılaştım. Sabaha karşı ise hiç keyfim ve enerjim olmadığı için bir sonraki güne bıraktım. Bu sefer bir başka sürpriz oldu, o sabah geceden devam eden şekilde hava yağmurlu idi ve balonlar kalkmadı. Yani gideceğiniz zamanki hava durumuna dikkat edip bilgi alın, balonlar kalkmayabiliyor.

Nihayetinde balonların kalkışlarını seyretmek ve çekimleri yapmak bir sonraki Kapadokya gezisine kaldı. Belki yine uçarım. Bunu ise bir Mayıs gününe değil, karların yerde olduğu bir zamana denk getirmek istiyorum.

PS: Fotoğrafları bilahare sayfama yükleyeceğim.