Ç/alıntı Fotoğrafım: İstanbul’a Kar Ne Zaman Yağacak?

Benim karlı bir günde Galata Köprüsü üzerinde çektiğim bir fotoğraf vardır. Geri planda Yeni Cami görünür. Exif bilgilerinden tekrar kontrol ettim: 23 Ocak 2010 Cumartesi günü çekmişim. O günü gayet iyi hatırlıyorum. Cumartesi olmasına rağmen Eminönü tarafında fazla insan yoktu. Çok soğuktu ve muhtemelen vapur seferleri de yapılmamıştı. Yeni Cami önünde merdivenlere tünemiş, kıpırdamadan duran güvercinleri hatırlarım. Fotoğraf çekerken ellerim donuyordu. Soğuktan ötürü ben de çok gezememiş; köprüden Karaköy’e kadar geçmiş ve eve dönmüştüm. İşte sol üstte bulunan bu fotoğrafı zaman içinde pek çok yerde görmeye başladım. Evvela Twitter’da Adnan Hoca’nın kediciklerinden birinin paylaşımında görmüştüm. Fotoğraf alttan ve üstten kesilmişti. Muhtemeldir ki sağ alta her zaman bastığım filigrandan kurtulmak istemişlerdi. Ve ışık ayarları ile oynanmıştı. Zaman içinde birkaç yerde daha karşıma çıktı. İlk kim kullandı bilmiyorum. Nasıl bu derece yaygınlaştı, kestiremiyorum.

Taa ki geçen gün yine Twitter’da bir paylaşımda, kişi fotoğraf sahibi olarak bir abimizi etiketleyince, o da muhtemelen bana ait olduğunu söyleyip beni etiketleyerek cevap vermiş. Ben de doğrudur diye cevap verdim. Peşinden fotoğrafa sağ tıklayıp Google’da bir arama yaptım.

İlk sırada Hürriyet çıkmaz mı? Sinirlendim de. Yani koskoca Hürriyet’in kış, kar fotoğraf arşivi mi yok? Yahut bunu da arşivlerine mi atmışlar? Peki ya diğerleri?

Peşinden Çağdaş Ses diye bir site,  Akşam ve Yeni Akit gazeteleri. Hiç duymadığım, girmediğim çeşitli haber siteleri, NTV, Türkiye Gazetesi, Sabah, bla bla bla diye gidiyor. Hepsine girip ekran görüntülerini alacak değilim. Zamanla haberleri değiştirirler, linkler ölü hale gelirse artık bilemiyorum.

2012’den başlayarak 2014, 2016 ve 2017 yılında birçok “kar geliyor, kar geldi haberinde” kullanılmış bu arada.

Peki tüm haber sağlayıcı siteler bu fotoğrafı nereden temin edip, ne hakla kullanıyorlar? Onlara bir ajans mı sağlıyor? Öyle ise bu ajans bu fotoğrafı nasıl olup kendi arşivine koyabiliyor? İnternetten buldum o nedenle kullanabilirim düşüncelerine mi sahipler?

Pek çok insan Google’a girip “İstanbul’a Kar Ne Zaman Yağacak” diye yazıyor ve bu haberlere ulaşıyorlar. Bu esnada haberin tepesinde, göbeğinde benim çektiğim bir fotoğrafı görüyorlar. Kimileri ise bu haberlerden fotoğrafları alıp başka yerlerde kullanıyorlar. Fotoğraf benim olmaktan çıkıp zaman içinde anonimleşiyor. Çünkü bu fotoğrafı ilk kesip biçip, ortaya sunan o. çocuğu sayesinde oluyor tüm bunlar. Kim mi o? Bilmem.