Yeni Başlayanlar İçin Elektronik Sigara…

Bir şekilde elektronik sigaralara merak saldım. İlk işim herkesin yaptığı gibi gogıllamak oldu. Kafam allak bullak oldu. Kendine has bir terminolojisi var. Bu terminoloji ile yazılan yazıları, çekilmiş videoları seyredince aynen doktorları dinliyormuş gibi olup elbette yeterince anlamıyorsunuz. Ancak kullanıcısı olup bunun üzerine okumaya devam ettiğinizde veya deneyimlediğinizde anlamaya başlıyorsunuz.

Elektronik sigara satış sitelerindeki bilgiler yanında, kullanıcıların oluşturduğu forumlar, bilgilendirici siteler, video kanalları mevcut. Birkaçını çok beğendim. Ekserisindeki genel sıkıntı terminoloji bilmeyince, konuyu anlamanız kolay olmuyor. Bazen cihazın bir parçası farklı kelimelerle -İngilizce, Türkçesi, teknik adı- ifade edilince, kafa karıştırıcı da oluyor. Yahut elektronik sigara ile yeterince vakit geçirmiş kişiler, yeni başlayanların anlamasında zorlanacakları kısaltmalar, terimler, marka isimlerini şak şak kullanıyor. Baktım bu iş okumakla olmaz, çevremde de kullanan kimse yok; yeni modellerden bir cihaz aldım ve tecrübe ederek öğreniyorum. Ben Eleaf iStick Pico Mega modelini aldım. Alış fiyatı, kuru çevirirsem 205 TL’ye patladı.  Pili de yaklaşık 25 TL’ye aldım. Sağa sola bakınıp bunu seçtim diyelim. Yeni modellerden birisi. 

Şu aşamaya kadar tecrübelerimi toparlayarak benim gibi, elektronik sigara kullanarak sigara bağımlılığından kurtulmak isteyenlere; yahut bunu denemek isteyenlere, dumanı sevenlere ve işin aslı bu cihazların acemilerine de bir yol göstermiş olayım. Pekçok yerde gördüğüm öneriyi burada tekrar edeyim: Eğer ciddi iseniz kalem tipi, nispeten basit cihazlarla vakit kaybetmeyin. Yetersiz kalacak ve üst model almak isteyeceksiniz. Aşağıda anlatacağım türde bir cihazla bu işe başlayın. Pek çok marka ve model mevcuttur. Çalışma prensibi genel olarak aynıdır.

Tüm konuları özet şeklinde tek bir yazıya sığdırdığım için karışıklığı azaltmak adına alt başlıklar oluşturdum.

Elektronik Sigara Nasıl Çalışır?

Pilden gelen enerji ile atomizera takılan coil (Ateşleyici bobin) içinde yer alan tel ısınır ve çevresindeki pamuğun emdiği sıvıyı buharlaştırarak buhar üretir.  İşte bu buhar çekilmek suretiyle içim gerçekleşir.

Elektronik Sigara Cihazı Hangi Parçalardan Oluşuyor?

Şu aşamada kendi cihazımdan da hareket ederek bilgi vereyim. Kabaca 4 parçadan oluşan bir sisteme sahip olmanız gerekiyor.

  • Cihaz
  • Atomizer
  • Pil
  • ve sarf malzemesi olarak likit.

Satın alma aşamasında bu parçaların hepsine sahip olmaya dikkat etmelisiniz. Ayrı ayrı da satılabilmektedir. Benim aldığımda cihaz ve atomizer beraber satılıyordu; pili ayrıca aldım. Likiti de elbette ayrıca almak gerekiyor. Dikkat edilecek husus, kullanım ömrüne sahip coil (atomizer içinde değişebilen bir parça) ile likiti yedekli almanızdır.

Cihaz

Mod olarak da isimlendirilmektedir. İngilizce battery olarak da geçer. Elektronik sigaranın ana gövdesi olup üst kısmına atomizer monte edilmektedir. Küçük bir dijital ekranı bulunmakta; üstünde yer alan +- butonları ile menüde gezebilmekte; ana düğmeyi hem içim yapmakta, hem de açıp kapamakta kullanmaktasınız. Bu model üzerinde MicroUSB girişi de bulunmaktadır. Bu girişten yazılım güncellemesi yapılabildiği gibi gerektiğinde pil şarjı da yapılmaktadır. Bu cihazların boyutları genellikle içine yerleştirilen pil tipine göre oluşmaktadır. Cihazı eğer ele alma şansınız varsa, önce avucunuzdaki duruşunu test ediniz. Ergonomik olması önemlidir. Eğer yeni başlıyorsanız olabildiğince yeni modellere bakın derim.

Atomizer

Elektronik sigaranın en önemli parçası olup tank, başlık, clearomizer gibi isimlerle de anılmaktadır. Atomizeri, atomlarına ayrıştırıcı olarak düşünebilirsiniz. Yani sıvıyı buhara çeviren bölüm, motor misali. İçinde ısınan bir tel ve sıvıyı tutan bir pamuktan oluşan ateşleyici (coil) ile sıvının doldurulduğu bir cam tank ve buharı çekmek için ağızlık şeklinde 3 parçadan oluşmaktadır.

Coil

Burada önemli parça coil. Değişik ohm değerlerinden oluşan bu coilden elinizde yedek bulunması da gerekiyor. Çünkü yanık tadı almaya başladığınızda değiştirmeniz gerekiyor. Genelde söylenen 1 hafta ile 2 hafta arasında coil’i değiştirme ihtiyacı duyulduğudur. 1 aya kadar çıkanları da oluyormuş, 2 günde de yanık tadı verebiliyormuş. Tamamen kullanım sıklığı ve kullanılan likit tipi / kalitesine bağlı. Şekerli tipte likitler kullanınca coil’in ömrü de azalıyor.  Tank ise 2 ml, 4 ml gibi hacimlere sahip, likitin doldurulduğu depo. Hacim çok çok önemli değil. Doldurma sıklığını etkiliyor sadece. Önemli olan ağızlığın iç kısmını temiz tutmak; bunun için ucu kıvrılmış bir peçeteyi içinden geçirmeniz yeterli olabilmektedir. Sürekli ağıza alındığı için hijyen gerekiyor.

Pil

Pil, bu sistemin önemli bir parçası. Uygun pili kullanmanız gerekiyor. Genel tavsiye bilinen markaların dışına çıkmayındır. Verim alınamadığı, söylendiği gibi çıkmadığı, sahte olduğuna dair pek çok yorum yapılmaktadır. Ben Samsung INR 18650 pil aldım. 26250 piller için de uygun bir cihaz. Aldığınız cihaz için tavsiye edilen pillere dikkat ediniz. Bu piller bildiğimiz klasik AA pillerden farklı ve daha hassas yapıda oluyorlar. Özellikle dış kısmını yıpratmamak gerekiyor. Yani taşıma esnasında çantaya atmak yerine, korumalı taşımak gerekiyor. Henüz bir şarj aletim yok ama tüm forumlarda cihaz içerisinde şarj etmeyin deniyor. Onu da sipariş verdim, bekliyorum. Aldığım pil bana 1 günden fazla bile yetiyor.

Likit

Sistemi çalıştıran benzininiz diyebiliriz. Buhara/dumana çevirilen sıvıdır. Kullandıkça azalmakta ve dolum yapmanız gerekmektedir. Aşağıda detaylı anlatacağım.

İşte bu yukarıda kısaca izah ettiğim 4 parçadan oluşan sistemi kurduğunuzda buharlamaya başlayabilirsiniz. Tekrar edeyim, likitiniz ve coiliniz muhakkak yedekli olarak bulunmalıdır. Bittiğinde temin edene kadar cihazı kullanamazsınız. Zaman içinde ekstra pil, ekstra atomizer, çeşit çeşit likitleri de yedekleyebilirsiniz.

Elektronik Sigara Likiti Nedir?

Onyüzbin milyon çeşit ve markada sıvılar mevcut. Burada sıvıyı oluşturan 2 tip bileşen ile nikotin oranına bakılmaktadır. Bu bileşenler Propilen Glikol (PG) ve Bitkisel Gliserin (VG). Birinden biri yüzde 100 olabildiği gibi değişik ve eşit oranlarda da karıştırılmış olabilir. (70-30, 30-70, 50-50 gibi) Nikotin oranı ise miligram (mg) cinsinden 0 ile 24 arası bir rakama denk gelmektedir. Ve bu sıvılara eklenen çeşit çeşit aromalar var. Ben 6 ve 3 mg likitlerden aldım. Likitler genelde 10 ml ağırlıklı olarak satılmakla birlikte daha yüksek hacimli likitler de bulunmaktadır. Çoğunlukla deneme yanılma yöntemiyle size uygun bir likiti bulmanız gerekiyor ki, bu zaman alacaktır. Kendisi likit yapan pek çok kullanıcı da vardır. Bulunduğunuz yerde kolay ulaşamıyorsanız likiti de yedekli sipariş etmelisiniz. Zamansız biterse ortada kalırsınız.

Unutmamalı ki likitin kaliteli olması önemlidir. Ucuz malzemelerle yapılmış likitlerden uzak durmak gerekmektedir. Ancak kaliteli yahut sağlıksız olduğunu tüketmeden, hatta tüketirken bile anlamak zor olacağı için güvenilir yerlerden almaktan başka çare yok. Mümkünse Avrupa menşeili ürünlere bakınız.

Evyap şeklinde bir kısaltmaya şahit olursanız bunun Ev Yapımı likit olduğunu hatırlayınız. Bununla ilgili videoları ve önerileri internette bulabilirsiniz. İlk başlarda bunu düşünmeyin.

Likit Elektronik Sigaraya Nasıl Doldurulur?

İlk kullanımda coili muhakkak likitle ıslatmanız gerekmektedir. Evvela coilin iç kısmına birkaç damla ve coilin çevresindeki ufak deliklere birer damla likit konulur. Daha sonra yerine yerleştirilir ve tank likitle doldurulur. Kullanılan coil ve likit tipine göre 3-15 dakika kadar coilin likiti iyice emmesi için beklenir ve daha sonra ilk ateşlemeyi yapabilirsiniz. Erken yaparsanız, içindeki pamuğu yakma ihtimali vardır. Onun için mümkünse uzun bekleyin.

Elektronik Sigarayı İçime Hazırlama

Tüm parçaları yerleştirip cihazı hazırladıktan sonra açmanız gerekiyor. Bu tip cihazların on/off düğmesi olmayıp;genelde

elinizle tuttuğunuzda tetik misali parmağınıza gelecek şekilde yerleştirilmiş tek bir butona 5 kere seri biçimde basınca açılıp, yine açıkken 5 kere basınca kapanıyor. Cihazı bu şekilde açtıktan sonra 3 kere daha basarak uygun içim modunu cihazın altında bulunan +- düğmeleri ile belirlemeniz gerekiyor. Bu mod kullanılan coil’in tel cinsine göre belirleniyor. Ben tavsiye edilen wattage modunu kullanıyorum.

Ayrıca kaç watt ile çalışacağını da açtıktan sonra yine +- butonları ile belirliyorsunuz. Bu da cihazın içindeki coil’de min-max olarak belirtilmektedir. Ben 30 ve altında kullanıyorum. Arttırınca buhar daha sıcak geldiği için henüz tercih etmiyorum.

Sonrası düğmeye basılı tutup ağızlıktan çekim yapmak. Bu kadar kolay. İlk çekimlerde öksürtme yapabilir, ağzınıza hafiften likit gelebilir. Çatır çutur yanma sesleri de çıkarabilir. Bunlar geçici ve zararsızdır. Rahat olun.

Neden Elektronik Sigara?

Elbette sigara içiyor olmalısınız ki böyle bir cihaza gereksinim duyasınız. Zaman zaman sigara içmeyip nargile içen kişilerin de bu cihazlarla nargile keyfi yaptıklarını okuyorum.

Hakikaten benim aldığım set, sigaradan ziyade nargile içimi hissi veriyor. Buna sebep ise; cihazla birlikte gelen coil’in (ateşleyici) ağıza çekim yerine ciğere çekime uygun olmasıymış… Anladığım şu ki, coil’in ohm cinsinden değeri bu içim şeklini de belirliyor. Mesela 1.5 ohm bir coil sigara içimi (ağızdan ciğere) 0.3 ohm yahut bu civarlarda bir coil ciğer çekimi (direkt ciğere) daha uygun. Yani atomizer’ı satın alırken buna göre alabilirsiniz. Eğer derdiniz salt ateşli sigaradan kurtulmak ise ilk başlarda bunu pek takmayın derim. Bunu sürdürenler genelde elektronik sigarayı artık yaşamın bir parçası haline getirenlerdir. Bu ise zaman içinde edineceğiniz bir tecrübe ile olur.

Genelde elektronik sigara ateşli sigarayı bırakmanın / terketmenin bir yöntemi. Eğer işi ciddiye alarak elektronik sigara kullanırsanız sigara içmeyi kesebiliyorsunuz.  Bu konuda epeyce deneyim okudum. (Arada deneme olsun diye sigara yaktığımda tadı bazen çok iğrenç gelmeye başladı.) Ancak doğru cihaz ve keyif alacağınız, sigarayı size aratmayacak sıvıları da seçmeniz gerekiyor. Bu biraz zaman ve tecrübe istiyor. Herkesin damak tadı, alışkanlıkları farklı. Eğer doğru seçimlerinizi yapmazsanız bir yandan sigara içmeye devam edersiniz. Ve tabi elektronik sigarayı bırakırsınız. Sigaranın, ulaşımı ve kullanımı çok daha kolaydır. Elektronik sigarada pili, sıvıyı ve zamanında değişmesi gereken parçaları takip etmelisiniz. Gerektiğinde yedek taşımalısınız. Yani bu keyifin bir de külfeti var.

Sigara bırakmayı düşünmeseniz bile elektronik sigara yine de bir alternatif dumanlama yöntemi. İlk maliyeti yüksek olsa bile, özellikle de TR’deki tütün ürünlerinin fiyatlarını düşününce, muhtemelen kısa sürede cihaz kendini amorti edecektir. Burada sigara TR’ye göre baya ucuz olduğu için, işin aslı ben sağlık kısmındayım. Bununla ilgili hesaplar gördüm çeşitli sayfalarda.

Elektronik Sigara İlk Deneyim Sonuçlarım

Şu birkaç günlük içimlerim sonucunda çıkardığım sonucu, izlenimlerimi toparlarsam.

– Kokmuyorsunuz. Ayrıca dumanı üzerinize sinmiyor.

– Evde bile sorunsuz içebiliyorsunuz. Balkona, sokağa çıkmanız gerekmiyor.

– Cihazı açıp iki fırt çekip kapatabiliyorsunuz.

– Kül ve izmarit derdi yok.

Yine de Elektronik Sigara Kullanırken Şunları Yapmayın.

– Aynen sigara içiyormuş gibi kurallara riayet edin.

– Çoluk çocuğun yanında içmeyin; özendirmeyin de.

– Siz anlatmak isteseniz de, insanlara onun bir sigara olmadığını anlatmanız zordur; sıkın kendinizi ve içmeyenlerin yanında içmeyin.

Elbette elektronik sigara ile ilgili çok detay var. Bunun için ilgili forumları ve videoları takip etmelisiniz.

Ateşli de Ne?

Bildiğimiz sigaraya elektronik sigara içicilerinin verdiği isim.

Elektronik Sigara Zararlı Mı?

Elbette zararlı. En azından cebinize zararlı. Hem cihazı alacaksınız, hem de sürekli likit, coil derdiniz olacak. Masraf yani. Günde 1 paketin üstünde sigara içiyorsanız, elektronik sigara avantajlı olacaktır. Ama mesele sadece para mı?

Peki Elektronik Sigara Sağlığa Zararlı mı?

Kesinlikle zararsız denilemez ama zararı ateşli sigaraya nispetle ölçerseniz daha az zararlı diyebiliyoruz. Peki sigara ile karşılaştırdığınızda durum ne? Ohhooo, yanında bile geçmez. Okuduklarıma, dinlediklerime göre sigaranın zararını 100 kabul ederseniz, elektronik sigaraya 5 puan çok bile geliyor diyorlar. Diyorlar diyorum çünkü ortada net bir araştırma yok. Sigarada onyüzbin çeşit zararlı ve kansorejen madde varken, elektronik sigarada bu yok deniyor. Sigara içmeyip elektronik sigara içerek sadece zararı azaltacaksınız. Bunun ideali bu zıkkımların hepsinden uzak durmaktır.

Elektronik Sigara Garantili mi?

Evvela bu cihazların -anladığım kadarıyla- TR’ye girişleri ile alakalı bazı sıkıntılar var. Resmi olarak ithal edilemiyor. TR fiyatı dünyadaki fiyatlarının iki katını bulan hatta geçen bir yüksekliğe sahip. Internet üzerinden satın alıp TR’ye kargo ile getirseniz de, bazen gümrükte sıkıntı oluyormuş. Yolcu beraberindeki durumu bilmiyorum ama çok sayıda olunca muhtemelen yine gümrük sıkıntısı başgösterebilir.

Benim anladığım birileri bir şekilde gümrükten geçirebildiği kadarını iç pazarda satıyor. Maliyet yüksekliğini de fiyatlara yansıtıyorlar. Garanti veriyoruz kısımlarına da aldanmayın; satışçı kişi ancak kendi dükkân garantisini verebilir, hepsi bu.

Herhalde kısa sürede bununla ilgili yasal düzenlemeler yapılmak zorunda.


Bunlara Dikkat Edin!

  • Yeni coil taktığınızda ıslanmasını bekleyin.
  • Tankınızda likit % 10 seviyesi altına düşmeden doldurun.
  • Tankı max seviyenin üstünde doldurmayın.
  • Cihazı kullanmadığınız zamanlarda muhakkak kapalı konumda tutun.
  • Eskimiş, yıpranmış pili asla kullanmayın. Yenisini alın.
  • Pili taşımanız gerekiyorsa açık biçimde taşımayın, koruma kabı kullanın.
  • Hem cihazı hem de likitlerinizi çocukların erişemeyeceği yerlerde tutun.

UYARI: Sadece kişisel tecrübe, okumalar ve izlediklerimden hareketle kendi derlediğim bir yazıdır. Lütfen kendi araştırmanızı iyice ikna olana kadar yapınız. Marka, model önerisi yapmıyorum.

TAVSİYE: Ne sigara, ne nargile, ne elektronik sigara. İçmeyin şu zıkkımları.