Benim Türkiyem – Timelapse

Son 2 senelik gezide biriktirdiğim timelapse çekimleri birleştirince ortaya bu video çıktı. Gönül isterdi ki zaman çok olsun, uygun mevsimde, uygun zamanda gidip çekimleri yapalım; uzun uzun kalalım oralarda. Ortaya bir “baraka” belgeseli tadında sonuç çıksın.

Ama yok öyle yağma işte. Sadece emek vermek yetmiyor, ciddi bir zaman ve para harcaması da istiyor. Son 2 senelik gezide yaptığımız 8000 km ile ülkenin sadece bir bölümünü görebildiğimiz gibi, pek çok yeri es geçtik; pek çok yerde istediğimiz kadar kalamadık.

En az 1 sene zaman, uygun araba, harcamanın rahat yapılabileceği bir para hazırda olacak; elbette uygun ekipmanlar muhakkak olmalı. Sonra neler yapılır neler! Fotoğraflar, videolar, timelapse çekimler, hava çekimleri… Yazın, kar yağarken, çiçekler açarken, yağmur sonrası, sabahın körü, günün batımı, akşamın mavi ışığı, insanın bol olduğu ve olmadığı zamanlar… Çekimi yaptığın gün belki çekilenleri işleyemesen bile en azından düzenlemeleri yapabileceğin, bazı notları alabileceğin bir iki saatin geride kalmalı.

Zaman genişliği önemli: Mesela 2 sefer Erzurum’a gittim ve ikisinde de çok kısa kalmak zorunda kaldım ve ikisinde de yağmura denk geldim. İstediğim fotoğrafları alamadım.

Memleket o derece zengin ki, bunun envanterini bile adamakıllı tutamamışız. Yani bilmiyoruz, bilsek bile derli toplu bir hale getiremiyoruz. Nerede, ne var şeklinde bir bilgiye çok kolay ulaşamıyoruz. Hani inanın gücüm yetse oturup kendim yapacağım. Elimden geldiğince bazı şeyler yapsam bile bu tek kişinin altından kalkacağı bir birikim değerlendirmesi değil. Yapılan örnekler genelde hep kötü. Belki iyiniyetlerle başlanmış olanları var ama çoğunlukla kurumları düdüklemek, bir yerlerden destek almak maksadıyla yapıldıkları sırıtan pek çok proje gördüm. Ömürleri kısa, sürdürülebilir değiller. İçinde bir mühendislik zekası olmayan projeler.