İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

İrmik Helvası yahut Un Helvası aslında çok benzer şekilde yapılıyor. Herkesin kendince bir tarifi var. Çeşitli tarifleri incelediğimde kimisi su-süt ikilisini birlikte, kimisi sadece süt kullanıyor. Kimisi birebir şeker kullanırken kimisi daha az, kimisi daha çok şeker kullanmış. Kimisi sadece sıvı yağ kullanırken, kimisi zeytinyağı, tereyağı veya karışık kullanmış; bunun oranları da ne kadar yağlı sevdiğinize göre değişmiş. Bazısı dolmalık fıstık kullanırken, bazısı gerek görmemiş. Bir keresinde un helvasında ben yer fıstığı kullanmıştım ve gayet leziz olmuştu. Burada aslolan kendi damak tadınıza uygun olanı ölçüyü ve malzemeyi yakalamaktadır. Belirttiklerimden bir şekilde tercihte bulunabilirsiniz.  3-4 kişiye rahat rahat yetecek ölçü bir bardak irmikli olan ölçüdür. O nedenle bu doğrultuda ben oranları vereceğim. Açıkcası yaparken genelde gözkararı kullanıyorum.
– 1 bardak irmik
– 1,25 bardak süt
– 0,5 ya da 0,75 bardak şeker
– 2 kaşık tereyağı
– 1/3 bardak zeytinyağı
– 2-3 kaşık dolmalık fıstık

Evvela yağları ocağa alalım ve fıstıkları içine atalım. Çok az kavurduktan sonra irmiği ekleyip sürekli çevirmek suretiyle kavuralım. En başta fıstığı çok kavurmayın, irmikle de kavrulacaktır. İrmikten artık kavrulmanın tamamlandığına dair kokuyu alınca işlem bitmiştir. Kimileri kehribar sarısı renk der. Bu kavurma işlemi olurken diğer tarafta şekeri süte katıp ocağa koyalım ve ısıtalım. Ben kaynamaya yakın kapatmıştım altını. Böylece ikisi eş zamanlı hazır olur. İrmiğin kavrulma kokusunu aldığınızda, rengi değişmeye başladığında hazırdır.

Şekerli sütü yavaşça kavrulmuş irmiğe ekleyelim. İlk kez deneyecekler bilmelidir ki bu esnada tencere ısısı çok yüksek olduğundan ciddi sıçrama yapabilir ve sizi yakabilir. Tencere kapağı ile üstünüze gelmesini engelleyebilirsiniz. Bu ekleme aşaması tecrübe istiyor. Karıştıralım, irmik sütü hızlıca çekecektir. Ocağın altını kapatıp 10-15 dk dinlenmeye bırakalım. Artık yenilebilir kıvama gelmiştir.

Eğer içi dondurmalı yapmak yahut tabağa kalıp şeklinde koymak istiyorsanız, gördüğüm bir ipucunu ekleyeyim. Eğer direkt kalıba koyarsanız, çıkarttığınızda düzgün çıkmasını her zaman beklemeyiniz. Bir kolay yöntem olarak kabın içini streç filmle kaplayın. Sonrasında tabağa ters çevirdiğinizde hiçbir sorun yaşamazsınız.