Fotoğrafları Harita Üzerine Yerleştirme

Konum kullanarak fotoğrafa ulaşma bazen çok daha kolay oluyor. Aynı zamanda keyifli bir hale de geliyor. Daha önceleri Panoramio sitesine fotoğrafları yüklüyor ve anahtar kelimeden ziyade konumlarını kullanarak aradığım fotoğrafa daha seri ulaşabiliyordum. Bir seneyi aşkın bir süredir Panoramio konum haritasını güncellemediği ve yüklenen son fotoğrafları haritada göstermediği için bu kullanım anlamsız hale gelmeye başladı ve açıkcası pek fotoğraf yüklemez oldum.

Bu arayışım sürdü ama istediğim gibi bir site bulamadım. Geçtiğimiz günlerde yine böyle araştırma yaparken Flickr üzerinden fotoğrafları çekerek gösteren bir siteye denk geldim: “MyPicsMap.com“Doğrusu Flickr’da konumlama olayına pek ağırlık vermemiştim. Sitenin başarısını göreyim diye seri biçimde kimi fotoğrafları konumladım. Nispeten başarılı gibi görünse de, pek çok konumlanmış fotoğrafı halen göstermiyor. Bu konuda bu siteden ziyade Flickr tarafında bir sorun olduğunu da düşünmüyor değilim. Yani halen yeni bir uygulama arıyorum yahut bunun kolay yolunu bana gösterecek bir öneriye açığım.

Konum üzerinden bilgi ve belge, fotoğraf göstermeyi ben önemsiyorum. Bugün envanter özellikli, envanter oluşturmak maksatlı kurulmuş pek çok sitenin atladığı, belki de teknik olarak beceremediğinden kaynaklı bir husus var: Eserleri isimleri ile sergiliyorlar. Yani ismini biliyorsanız esere ulaşabiliyorsunuz. Girdiğinizde bazen fotoğrafı bile olmadığı için acaba o mu diye sizi şüphede bırakıyor. Ayrıca adresleri bile doğru düzgün vermiyorlar. Bilmem ne yolunun 18. km’si; falanca köyün 3 km. doğusu gibi tanımlara sıklıkla rastlayabiliyoruz. Sokak tanımları bile zaman içinde problemli oluyor; çünkü sokak isimleri değişiyor. O nedenle hiçbir zaman değişemeyecek olan doğru konumlama mühim. Yerini bildiğim bir esere hızlıca ulaşabilirim. Kaleler, hanlar, köprüler, antik kentler üzerine bu manada kendimce haritalar oluşturmuştum. Istanbul haritası ise zaten ortada.

Eski fotoğraflarla ilgili aklımda bir çalışma var ama inanın o kadar çok vakit istiyor ve sadece konumlama için uğraştığıma değmeyecek diye zaman ayıramıyorum. 20 kadar fotoğrafla bir deneme yaptım ve çok zaman yediğini gördüm. Picasaweb fena sayılmaz ama konumları oturup en baştan vermek can sıkıcı.

Üstelik konum üzerinden pek çok mobil uygulama bile yazılabilir. Aklımda bununla ilgili o kadar çok proje dolanıyor ki. Hani bir el atan olsa, ücretsiz fikir bile veririm.

İstanbul fotoğrafları: http://www.mypicsmap.com/photoset/72157594156223512

Türkiye fotoğrafları: http://www.mypicsmap.com/photoset/72157662684981356
Ukrayna fotoğrafları: http://www.mypicsmap.com/photoset/72157662071811979