Spor Sağlığa Zararlı mı?

Ben insanların düşündüğü manada spor yapmam, vücudu zorlayan sporları gereksiz ve hatta zararlı olarak görmekteyim. Hatta gelecek yıllarda doktorların bu doğrultuda öneriler vereceğini de iddia ediyorum. Herhangi bir bilimsel çalışmaya göre değil, sadece aşırı spor yapma, vücudu yapay bir şekilde şekle sokma merakı, adı spor diye yutturulan rekabet kaynaklı vücuda aşırı yüklenen hareketler bütününe bakarak bunu söylüyorum. Kış döneminde gitmek için spor salonuna üye oldum ve sadece koşu bandı ve bisikleti kullandım. Arada ufak ufak diğer aletleri denedim hepsi bundan ibaret. Biraz seri yürüyüş ve hafif koşu; peşinden 10-20 dakika kadar pedal çevirme ile kaslara fazla yüklenmeden diğer hareketler, esnetmeler. Toplamda 45 dakika kadar süren ve hafta 2-3 kez tekrarlanan bir spor. 4-5’de olabilirdi ama benim tembelliğimden kaynaklı sık gidemedim. Kısa bir sürede ilk günlerde daha başlarda yaşadığım yorgunluğun daha sonralara sarktığını farkettim. Salonda gördüğüm ve haftanın çoğunda her seferinde en az 4-5 saat orada kalan, büyük ağırlıklarla çalışan iri kıyım tiplerin yanında pek ufak tefek, kassız gibi görünsek de, onların bir yanlış içerisinde olduğunu iddia ediyorum. Onlar o bedeni koruyamaz, hatta daha da kötü görünüme dönüşürler ama benim en fazla bir göbekçiğim olur. 🙂
Spor yapmak adına normalin dışında biraz hareket etmek ve kasları hafif hafif çalıştırmak yeterlidir. Bunun dışında bedene yükleme yapan her türlü spor sürdürülebilirlik olarak mümkün değildir. Buna hem daima zaman bulamazsınız, hem de yaş ilerledikçe bedeninizin vereceği tepkiden ötürü sürdüremezsiniz. O nedenle, vücudu, aşırı yüklenmeyi alıştırmak yerine, gündelik hayatın bizi getirdiği hareketsizlikteki eksikleri kapatacak kadar hareket getiren sporları hayat boyu yapmak daha makul. Gündelik hayatta yürümüyoruz, merdiven çıkmıyoruz, gezmiyoruz, birşeyler taşımıyoruz. Bırakınız ekstra hareketleri güniçi olağan hareketleri bile azaltacak şekilde kurgulanan bir yaşam sürdürüyoruz. Olağan hareketlerimizi yapmadıkça daha da tembelleşiyoruz ve ilk yaptığımız zamanda fena halde yoruluyoruz. Kilo alıyoruz, bedenimiz yağ toplamaya başlıyor. Yapmadıkça tembelleşiyoruz ve bir süre sonra 2. kata bile merdivenden çıktığımızda yorulmaya başlıyoruz. Çözümü ise daha ağır sporlarda arıyoruz. Devam ettikçe bedende etkisini görüyoruz ve daha da ağırlaştırarak daha hızlı çözüm peşinde koşuyoruz. Normalin dışında bedene yüklendikçe beden tepkisini gösteriyor. Bir süre sonra bu sporu sürdüremediğimiz için tekrar en başa ve daha kötü bir sonuçla dönüyoruz. Yani, yapacağınız kasları uzun vadede koruyamazsınız.

Hiçbirşey yapamıyorsak bile bir yerlere yürüyerek gitmek, biraz merdiven çıkmak, esnetme hareketleri her yaşta yapılabilecek hareketlerdir. Mümkünse bunu daima açık ve temiz bir havada yapmak gerekiyor. Ve elbette bunu düzenli hale getirmek gerekiyor. 20 dakika seri adımlarla yürümek, basit esnetme hareketlerini yapmak hiç zor değil ve emin olun çok kısa sürede faydasını göreceksiniz.