Evde Hamam Böceği İle Mücadele

Yeni eve taşındığım ilk günler iyiydi, ta ki bir gece mutfağa ve banyoya girdiğimde böceklerle karşılaşana kadar. Hamam böceği, kalorifer böceği ve bazen gümüşcün denilen böcekler bunlar. Evi kiralamak için gündüz gezdiğimizden elbette böcek görmediğimiz gibi bunların olacağı hiç aklıma gelmemişti. Bana bir ders oldu aynı zamanda. İlk birkaç gün demekki gece mutfağa girmediğim için karşılaşmamıştım. Sonrasında evsahibine durumu iletince, diğer evden taşınma sırasında yahut marketten vs alınan bir şeylerle gelebileceğinden bahsetti. Bunun pek mümkün olmadığını, önceki evimde olmadığını, marketten gelse bile bu kadar kısa sürede çoğalmalarının pek olanak dahilinde olmadığını ilettim.
İlk iş olarak marketten aldığım fısfıslı ilaçları kullandım ama açıkcası ortamda ölü böcekler görsemde gerçek manada bir faydası olmadı. Bu fısfıslı zehirler, ilaçlar hikaye yani. Hiç paranızı harcamayın bunlara. Bu arada geceleri her kontrolümde karşılaşıyordum. Işığı ve beni farkedince hızlı bir biçimde kaçışıyorlar ve mutfak dolabı arkasına filan geçiyorlardı. Nihayetinde Türkiye’ye gideceğim bir dönemde evi ilaçlattırdım. Bu arada herşeyi toparladım, dönünce de yıkadım. Bu kısım ev taşıma kadar zorlu geldi bana. İlk bir iki ay böcekle karşılaşmadım ama sonrasında tek tük yeniden görmeye başladım. İstikamet internet diyerek hem bu böcekleri hem de mücadele yöntemlerini öğrenmeye gayret ettim. Birkaç yerde ciddi şekilde borik asitle mücadeleyle ilgili izahlara rastladım. Patatesleri haşlayıp, biraz sıvı yağ ve borik asitle bulamaç yapıp; minik parçalar halinde evin değişik yerlerine koydum. Böceklerin gezebileceği yerlere de borik asit serptim. Bir süre sanki başarılı oldu bu. Ortada çok nadir böcek görmeye başladım. Ama bu minik parçaların birkaç gün içinde sertleştiğini de gördüm. Bu şekilde ara ara böceklerle karşılaştığım için zaman içinde 2-3 tur yaptım. Daha az görmeye başladım ama halen görüyordum. Hatta bir ara kesilir gibi oldu. Mevsimden de olabilir bu, emin değilim. Bahara doğru ortaya yeniden çıkmaya başladılar. Hatta daha çok yavrularını görmeye başladım. Artık borik asit karışımı yetersiz kaldı sanıyorum. Yeniden ilaçlatmakla ilgili evsahibi ile görüştüm. Mecburen evsahibi ile görüşüyorum çünkü bu tip yerlerle iletişimi sağlayacak kadar dile hakim değilim. Yeniden evden birkaç gün uzaklaşmam gerektiği gibi tüm eşyaları sıfırdan toparlamak bana zor geliyordu. Tekrar bir Türkiye seyahatinin zamanı belli değil ve o zamana kadar bu böceklerle karşılaşma düşüncesi bile rahatsız ediyordu. Kolayca ulaşabileceğim yerde fısfıslı kolonya ve çakmak bulundurdum. Gördüğüm yerde kolonyayı üzerine fısfıslayarak durduruyor ve ateşe veriyordum. Bunu doğru yerde yapmazsanız evi yakma riskiniz olur, söyleyeyim. Bu yöntemle yokedemiyorsunuz ama azaltma ihtimaliniz var. Ben genelde mutfak taşı üzerinde iken yapıyordum yakma işlemini. Ezerek öldürmenin yumurtalarını bırakmalarına engel olmadığına dair birşeyler okumuştum. Üstelik ezmenin tiksindirici bir yanı var. Bu böceklerin en mühim özelliği çok yumurta bırakmaları ve çabucak çoğalmaları. Ezildiğinde bile yumurtalarını bırakıyorlarmış.

Tekrar sıkça karşılaşmalara başlayınca yeniden bir çözüm peşinde koşmaya başladım. Bu arada jel ilaçları incelemeye başladım ve yurtdışı sitelerde yorumları okudum. Tüm yorumlarda herkes ‘işte gerçek çözümü nihayet buldum’ şeklinde beş yıldızlı yorumlarda bulunmuştu. Yaşadıkları tecrübeleri anlatmışlardı. Bizim Türk sitelerinde maalesef kimse tecrübelerini paylaşmıyor. Paylaşmadığı gibi sadece duyduklarını yazıyorlar ve insanları yanıltıyorlar.

Aradığım zehiri nihayet bulduğumu düşünüyorum: Bayer MaxForce FC diye geçiyor. Son FC uzantısı değişik şekillerde ve farklı gramajlı ambalajlarda da bulunabiliyor. Ben burada 30 gramlık ürünü bulabildiğim için onu aldım. Aşağı yukarı 40 liraya maloldu. Şırınga şeklinde paketlenmiş nispeten biraz pahalı sayılabilecek bu ürünü internetten buldum ve sipariş verdim. Aynı gün akşam böceklerin yiyebileceğini düşündüğüm noktalara minik parçalar halinde sıkarak bıraktım. Böceklere olan sinirimden biraz fazlaca yere bırakmış olabilirim. Dolapları çekemediğim için arkalarına bırakamadım. İlk birkaç gün tek tük böcekleri görmeye devam ettim ve içimde bir şüphe belirdi. Ama bir hafta sonrasında rastlamamaya başladım. Süreci halen izliyorum ama sonuç şu anda başarılı gibi görünmekte. Birkaç gece kalkıp kontrol ettiğimde hiç rastlamadım. Okuduklarımdan anladığım kadarıyla ilaç firmaları da buna benzer jel zehirler kullanıyormuş. Eğer sizin yapma şansınız yoksa profesyonel firmalara bunu yaptırabilirsiniz. Evi ilaçlatmayıp jel ile mücadele etmelerini isteyebilirsiniz. Nasıl uygulanacağını onlar daha iyi bildiği için daha başarılı ve hızlı sonuç alınabilir. İkinci uygulamamı sanırım daha iyi yapabilirim. Aynen borik asit karışımında anlatıldığı gibi böcekler bunu yiyerek yuvalarına gidiyorlar ve orada ölüyorlar. Bir süre sonra ölü böceği diğerleri yiyerek onlar da ölüyorlar. O nedenle orta yerlerde böcek ölüsü de görmüyorsunuz. Unutulmaması gereken bir nokta ortamda halen pek çok yumurta var ve onlardan da yavru böcekler çıkacaklardır. Mesele onları da yoketmekte. O nedenle ikinci kez bir uygulama gerekebilir.

Genel bilgi olarak şunu da verebilirim: Bu böcekler kıyı, köşe, yarık, çatlak her yerde yuvalanıyor ve yumurtalarını bırakıyorlar. Ortamda böceklerin yumurta bırakacakları yarık, çatlak yerleri tamamen temizlemeli ve kapatmalısınız. Açıkcası benim evde mevcut ve ben bunu tamamen yapamıyorum. Ancak içlerini temizleyebiliyorum, ne kadar yeterli oluyor kestiremiyorum. Nispeten eski mutfak dolaplarının normalde tamamen değişmesi iyi olurdu ama bunu da yapamıyorum. Onun arka kısmında yuvalandıklarını düşünüyorum. Çünkü görünce ilk iş oralara kaçışıyorlar. Böceklerin bulunabileceği her yer çamaşır suyu ile temizlenebilir ve oralarda yumurtaları varsa onlar da kaldırılmış olur. Bu temizlik eğer böcekler evde yuvalanmaya başlamışsa tek başına elbette yeterli değil. Ayrıca apartmanda yaşıyorsanız sadece sizin mücadeleniz yüzde yüz çözüme ulaştırmayabilir. Tekrar gelebilirler. Benim bir derdim de bu maalesef. Komşuların ayrıca pis olduklarını düşünüyorum. Eğer tekrar ve sık rastlamaya başlarsam konuyu tekrar değerlendirip daha önce bırakmadığım noktalara da jel bırakmak için daha ciddi çalışmaya girebilirim.

Özetle bu jel şu ana kadar uyguladığım en başarılı çözüm oldu ve hamam böceği, kalorifer böceği gibi böceklerle mücadele etmek istiyorsanız deneyebilirsiniz. Bu bir advertorial değil, tamamen tecrübe paylaşımıdır diye not düşeyim. Ayrıca yeterki sonuç başarılı olsun da, reklam olsun hacı!