1.595.000 TL

Başlıktaki rakam İstanbul’da bir taksinin plaka fiyatı. Anadolu yakasında otobüsle giderken gördüm bu tabelayı. Demekki birileri plaka satıyor. Bu civarlarda bir piyasası var diyebiliriz. Aylık kira bedelleri de 6 bin lira civarlarında geziyor.

Geçmiş taksiye binme tecrübelerimin bir kısmı problemli idi. Sık sık kullandığım ev-iş arası o zamanlar daima 7 lira yazarken 11 lira yazmasına da denk geldim ve bunun için şoförle konuştuğumda 7 liraya razı olmuştu. Buna benzer az vak’a yaşamadım. Trafik filan yoktu. Taksimetre açmadan yolculuğa başlayıp sizi keklemek isteyen mi, bilerek yolu uzatan mı dersiniz. Hep bahaneleri vardır: yolu bilmiyorlardır, orada trafik var ondan girmişlerdir vs. Çok sıkışınca karşının taksisi oluverirler. Gerçek manada şikayetinizi iletebileceğiniz ve bununla ilgilenecek bir sorumlu kurum bile yok. Konuşmaya başlayınca hep az kazandıklarından şikayet eden bir esnaf var. İşini düzgünce yapan esnafta elbette var ama hemen hemen herkesin taksici esnafı ile bir sorun yaşamışlığı var.

Araçlar son yıllarda iyileşse bile genel ortalama kalitesi halen düşük. Plaka fiyatının 50’de biri fiyatına olan bir arabayı bile koymuyorlar.

Üstelik piyasada birde kaçak taksi sektörü oluşmuş. El ilanlarını görmüştüm. Kullananlara da rastladım.

Dünyada bu işler nasıl dönüyor bilmiyorum. Ama Kiev’de isteyen herkes kendi arabasıyla taksicilik yapabiliyor. Bu konuda neredeyse bir düzen yok. Piyasa kendince bir düzen oluşturmuş. Başta İstanbul olmak üzere TR’de bu taksi plakası işine el atacak yiğitler gerekiyor. Zamanında birileri, bir şekilde bu plakalara sahip olmuşlar. Onun 100 taksisi var, bunun 50 taksisi var diye konuşulur ama işin aslını bilemeyiz. Birileri bu plakaya sahiptir ve hiç emek harcamadan bunun rantını yer.

Peki isteyen herkes neden taksicilik yapamıyor?

Şöyle olsa ne zararı olur?

Arabanın standartları belirlenir. Şu tonda sarı renk olacak, kliması olacak, bagajın genişliği en az bu olacak, tepe ışığı olacak, taksimetresi olacak gibi.

Şoförün taksicilik yapma ehliyeti olacak. Kısa dönemli kurslar ile hem trafik bilgisi hem şehir bilgisi rahatlıkla verilir. Normal arabalardan farklı olarak dönemsel muayeneleri yapılacak.

Trafikte bu kontroller pekâla yapılabilir.

Temel şartları sağlayan herkes taksicilik yapabilir olacak. Şu plaka rantiyesi de bitmiş olur. Trafik mi artar? O da çözülür.