Kinoa Pilavı

Kinoa diye bir bitki var. Hakkında detaylı bilgileri Google amcaya sorduğunuzda bulursunuz. Epeyce faydalı olduğuna dair bilgiler mevcut. Güney Amerika’da yaygın olarak yemekleri yapılan bir tür. Sosyeteye de bulaşmış durumda. Pek çok şekilde kullanıldığı yazıyor. Kırmızı, siyah ve beyaz kinoa yaygın olarak bulunuyor. Tahıl ürünü gibi görünüyor ama değil. Bakliyat türü desek yanlış olmaz. Ben beyaz olanını temin ettim. Ürün Ekvador’dan gelmiş. Pek ucuz sayılmaz. Ancak aranırsa uygun fiyatlı olarak da bulunduğu söyleniyor.

Fotoğraflarından daha iri taneleri olduğunu düşünmüştüm ama çok daha küçük. Taneleri ince bulgurdan biraz daha büyükçe. Oval taneler.

Kimileri pişirmeden evvel 2 saat suda bekletin demiş ama o kadar vaktim yoktu. 20 dk. kadar ılık suda beklettim ve bu arada 3 sefer suyu değiştirdim. Küçük delikleri olan bir süzgeç kullanmak gerekiyor.

Sonrasında aynen bulgur pilavı gibi pişirdim. Çok az zeytinyağı, tereyağı karışımına  bir ufak soğan ve bir minik parça salça ekledim. Kinoayı kavurmuyoruz. Bir ölçek Kinoa’ya 2 ölçek sıcak su ekliyoruz. Pişirme tamamen bulgur pilavı ile aynı olacak. 15 dk kadar ocakta kalması yetiyor.  Ortalama 3 kat şişiyor. Bir kişi için bir ufak çay bardağı kinoa yeterli. Değişik şekillerde denenebilir. Mesela bulgur pilavına ben nane seviyorum ama buna katmadım. Üstüne azıcık dereotu doğradım. Yanına da önceki günden kalan nohut yemeği. Doyurucu. Lezzetli. Türk damak tadına uygun.