Niteliğin Popülerliğe Etkisi

En baştan söyleyeyim: Bu fotoğrafı paylaşan kişinin kesinlikle çok beğenilsin, paylaşılsın derdi olmadığına eminim. Sanatsal, fotoğrafik kaygılardan ziyade o saatte oradan geçtiğinde, izlediği görüntüden etkilenip bunu göstermek istemesidir. Ben ekran görüntüsünü aldığımda 1154 beğeni ve 34 paylaşım vardı. Kişinin takipçi sayısı 60 bin civarında. Muhtemelen sokaktaki vatandaş bunu paylaşmış olsa idi, 3-5 beğeni bile ciddi bir rakam sayılabilirdi. Hele hele 1 paylaşım olması mucize sayılabilirdi. Konum aslında bu fotoğrafın yahut paylaşanın eleştirisi kesinlikle değil. Sadece, bu yazıya bir sebep oldu. Benzer başka bir örnek de denk gelebilirdi.

Günümüz sosyal ağ ortamlarında herhangi bir paylaşımın etkili olması; daha doğru deyişle, yüksek hit alması için, niteliğinin yüksek, içeriğinin zengin olması gerek şartlardan birisi değildir. Eğer tamamen niceliksel ölçütler dikkate alınarak karşılaştırmalar yapılacaksa, değeri yüksek olanlar zaten baştan kaybetmeye hazır olmalıdır. Ürün popülerliğinin ölçütü ürünün niteliksel kalitesinden ziyade, kimin ürettiği, paylaştığı ile daha çok alakalıdır.

İçeriği nitel olarak yüksek bir ürünün ilgi görmesi içinde aynı durum geçerli oluyor. Pek çok yüksek kaliteli yayının sessiz sakin internetin derinliklerinde kaldığını görüyoruz. Sadece bir kişinin bunu paylaşması halinde bile ilgileneni olmayan bir yayın, bir anda popüler olabiliyor. Kendi ürettiğim birkaç yayın ve fotoğrafta bunu deneyimledim. Popüler olmuş, çok takipçisi olan birisi, bir şekilde paylaştığı anda; daha önce 3-5 seviyesinde kalan beğeni ve paylaşım sayısı bir anda onlarca kat artıyor.

Yukarıdaki görüntüye benzer paylaşımlarım daha önce olmasına rağmen neredeyse sıfır etkide olurken, sadece daha popüler bir iki hesabın paylaşımı sonrasında belki yüzbinlerce kişinin görmesine neden oldu. O paylaşımlar olmasaydı 2-3 seviyesinde favori ile kalırdı muhtemelen. Bu yayını daha yüksek popülerliğe sahip başka bir hesap paylaşsaydı, mevcut durumun yüzlerce kat artıp, geleneksel medyada habere dönüşeceğinden şüphem bile olmazdı.

Kesinlikle şart değil ama geleneksel olmayan bu medyada yer bulmak istiyorsak, tek başına kaliteli içerik üretmenin yetmeyeceği; bununla birlikte popülerleşmenin de yollarını öğrenmemiz gerektiği sonucuna gidebiliriz sanki. Yahut “iyi metin kendi okuyucusunu bulur” sözü mucibince devam.