Kendi Oda Spreyinizi Kendiniz Yapın!

Ev veya işyerinde kokuyu yok etmek adına sprey kokulardan kullandığımız oluyor. Özellikle kışın aman içeri soğuk girmesin; yazın aman sinek girmesin, toz olmasın, klimanın soğuğu dışarı çıkmasın diye yeterli havalandırma olmayınca, ortamdaki kötü kokudan kurtulmak adına güzel kokulu oda spreylerine koşuşturuyoruz. Değişik fiyatlarda bolca çeşit mevcut. Genel olarak da hoş koku verdiklerini söylemesi zor. Sadece kendi baskın kokusu nedeniyle kötü kokuyu hissetmemenizi sağlıyor. 

Bir süre önce bir sitedeki yazının yorum bölümünde gördüm sanırım. Hafızaya attım. Sonrasında uyguladım ve sonuç çok başarılı oldu. Evde kendi spreyimi kendim yaptım. Hatta başkası da önerim üzerine evinde yapıp denedi; çok memnun kaldı.

Tek ihtiyacınız olan fıslamak için bir fısfıs aleti, karbonat ve limon yağı. Limon yağı aktarlarda yahut kozmetik ürün marketlerinde bulunuyor. 10-20 ml. şeklinde ambalajlarda satılmakta.

Boş bir fısfıs kabına oda ısısındaki suyu doldurun.  Yarım litre su içine 1 çay kaşığı karbonat ekledikten sonra çalkalayıp eritin. Üstüne 10-20 damla limon yağını damlatın ve çalkalayın. Damla miktarı kokunun kuvvetini belirleyeceğinden oranı kendiniz bulmalısınız.

Fıslatmaya başlayabilirsiniz. Henüz denemedim ama keyfinize göre diğer hoş kokulu yağları da kullanabilirsiniz.

Ayrıca sinekleri kaçırtıyor, bilesiniz. Hani sıcak yaz akşamı serin olsun diye oturdunuz balkona ama sineklerden rahat yok; fıslatın gitsin. Hem ortama serinlik verir, hem sinekleri uzaklaştırır limonun kokusu.

Maliyeti mi? Karbonat sudan ucuz zaten, kilosu 2-4 lira arasında. Limon yağı ise markaya göre değişmekle birlikte 3-7 lira arasında. İsteyen kişi onu da evde kendisi yapabilir, çok basit. İnternette tarifleri mevcut.