Ürgüp Gezi Notları

Zelve‘yi gezdikten sonra hemen yakınında olan Paşa Bağı’na gitmek yerine minibüsle Ürgüp‘e geçtik. Peribacaları denilince aklıma hep Ürgüp gelirdi. Hani hemen sol üst köşede bir benzerini gördüğünüz o çok klasik bir Ürgüp fotoğrafı vardır. Kazınmıştır beynimize. Yol üzerinde işte bu peribacalarını görünce indik. Halbuki Ürgüp daha aşağıdaydı. Gezi süresince ilk kez hava açık ve bulutlu idi ki fotoğraf için daha uygun bir hava manasına geliyordu. Görünen peribacalarının alt kısmından aşağı doğru iniş bulup minik vadinin içine girerek Ürgüp’e doğru yürümeye başladık. Buradaki toprak yapısı çok ilginç. Bastığınız zaman kayıp düşeceğinizi düşündüren bir görüntüsü olduğu halde, kesinlikle kaymıyor. Yol üzerinde bulunan ve 20,100 nüfusu gösteren Ürgüp tabelası önünde fotoğraflarımızı almadan olmazdı. Barış Manço gibi nüfusu 1 arttıran eylemi gerçekleştiremedik maalesef.
Aşağı doğru yürümeye başlayınca 2 ayrı yoldan Ürgüp’e girişi görünce evvela bir şaşırdık. Telefondaki haritadan olayı anlamaya çalıştık ama işin içinden çıkamadık. Madem gezmeye gelmiştik, uzun olanı tercih etmek lazım diyerek soldan devam ettik. O yola da girmeyip karşıda görünen ve Kayakapı olarak isimlendirildiğini sandığım bölgeye doğru yürümeye başladık. Arkaya doğru dolanarak Ürgüp’ün yeni mahallelerini tepeden seyrettik. Kapadokya vadisini fotoğrafladık.

 

Yola devam ettiğimizde çıkmaza geldik. Özel bir işletme devam edemeyeceğimizi, inşaat filan olduğunu söyledi. Açıkcası bana kendileri kapatmış gibi geldi. O kadar yolu geri dönüp upuzun yoldan Ürgüp’ün içine girmek zor geliyordu. Hava da hayli sıcaktı. Madem öyle, tepeyi aşıp bir giriş buluruz diyerek hemen sırttaki tepeyi aştık. Ve oradan bir iniş bulduk. Epeyce zaman kazanmış olduk. Devamında Ürgüp’e doğru yürüyerek inmeye başladık. Yolda bir şarapevi’ne girip çıktık. Arkadaş nedir bu TR’deki şarap fiyatları? Ukrayna’da 3 ile 5 kat daha ucuz. Ve aaa Asmalı Konak için yapılmış bir anıt karşımıza çıktı, oyuncuların isimleri filan yerleştirilmiş. Açıkcası konağın yerini bilmiyordum ve gidip görmek gibi özel bir niyet taşımıyordum. Madem geldik, vardır bir hikmeti, girelim diyerek içeri daldık. Kapıda küçük bir ödeme alıyorlar. İçeriyi gezme sonrasında bir çay molası verdik. Konak aslında bir halı dükkânı. Bunu ilk anda pek anlamıyorsunuz. Dizinin etkisiyle hayli ziyaretçisi olmasına rağmen halı gösterme işini yaygın olarak yapmıyorlar. Hatta çoğu ziyaretçi oranın aslında bir halı mağazası olduğunu bile anlamıyor.  Görevli bize nedense göstermek istedi. Öyle zengince bir havamız yoktu. Kıytırık fotoğraf makinesi zengin mi gösterdi acaba?

 

Böylece konağın aslında dağın içine oyulmuş gerçek odalarına da girme şansını elde etmiş olduk. İçerisi dışarıyla kıyaslayınca çok serin. Mihmandarımız bir yandan halıları, desenleri gösterirken yaz kış aynı sıcaklığı koruduğunu söyledi. Hatta kendi kendine hava temizleniyor ve içeriye oksijen giriyormuş. Çeşitli yörelere ait halılar, yollukları görme şansımız oldu. İnsanın alası geliyor ama hiç yük taşıyacak havamda değildim.

Asmalı Konak sonrasında dönüş biletlerini almak için otobüs terminaline gidip peşinden yemeğimizi yedik. Ayrıca ertesi gün Soğanlı ve Ihlara vadilerine gitmek için araba kiralama işini aradan çıkardık.

Ürgüp’ün içinde de epeyce dolandıktan sonra arabamızı alıp Ürgüp’ten ayrıldık ve yönümüzü Paşa Bağı‘na çevirdik.

Nedense Ürgüp’ün içinde bolca peri bacası göreceğimi düşünürken hiç olmadığını farkettim.

 

Meşhur Ürgüp Peribacaları
Aynı peribacalarının alttan görünümü
Kayakapı’da peribacası
Yeni Ürgüp
Kayakapı civarındaki villa evler
Kayakapı’da arkada küçük bir caminin minaresi ve arazide bir mezar taşı
Ürgüp şehir manzarası
Yusuf Yiğitoğlu Konağı
Meşhur Asmalı Konak
Asmalı Konak’ın yatak odası
Asmalı Konak’ta odaların girişleri
Ürgüp’te cami (minareye dikkat)
Görünen camide minarenin hemen yanındaki orijinal minareye dikkat.



Kapadokya Bölgesi’ne Ait Tüm Gezi Notları Linkleri:

–  Uçhisar
–  Göreme
–  Zelve
–  Ürgüp
–  Paşabağı
–  Soğanlı Köyü
–  Derinkuyu
–  Ihlara
–  Genel Yazı