Ihlara Vadisi Gezi Notları

Derinkuyu’dan çıktıktan sonra yaklaşık 30 km kadar sonra bir yol ayrımından Narlıgöl Krater Gölü‘ne sola doğru dönülüyor. 2 km kadar içeri girip göle ulaşabiliyoruz. Hemen yakınında bir jeotermal tesis bulunmaktadır. Bu arada Niğde’deyiz. Aynı gün içinde Kayseri, Nevşehir, Niğde ve Aksaray sınırlarına girip çıkmış olacağız. Gölü biraz yukarıdan seyrettik. Sınırlı vaktimiz ve Ihlara’ya ulaşmak için 30 km yolumuz daha var. Hava her an patlayabilir. Sıcak ve nemli. Önce Ihlara’ya ulaşıyor ve içinden geçerek Ihlara Vadisi girişine geliyoruz. Arabayı otoparka bırakıp aşağı doğru yürüyerek giriş kısmına ulaşıyoruz. Dönüşte bu indiğimiz yol yorgunluktan ötürü cehennem azabı gibi gelecek. Halbuki aşağıda bir otopark daha var ama girişi kapatmışlar. Muhtemelen gelir paylaşım modeli kurmuşlardır. 

Narlıgöl Krater Gölü

Önümüzde Moğol olduğunu düşündüğüm bir çift ve iki çocukları var. Oğlan ufak ve yerinde durmuyor, takılıp düşüyor. Ablası peşinde. Çocuklar Rusça konuşunca mükemmel (!) Rusçamı kullanıp birkaç laf ediyorum. Moskova’danmışlar. Sonra sol üstte gördüğünüz merdivenlerden vadiye iniyoruz. Merdivenlerin uzunluğunu görünce dönüşte ne kadar zorlanacağımızı düşünüyorum. Fotoğraf çekerek aşağıya varıyoruz. Dar vakitte tüm vadiyi gezmeyi geçtim, acaba ne tarafa gitsek düşüncesi de başlıyor. Tabela şeklinde haritaya bakınca vadinin sağ bölümünde ulaşılacak noktalar daha yakın görünüyor. Vadi içinden akan Melendiz Çayı boyunca yürüyor, yol üzerindeki kiliselere girip çıkıyoruz.

Melendiz Çayı

Yolda bir Japon gençlik grubu da çıkıyor önümüze. Güneşten (yağmurdan değil) korunmak için şemsiyeleri de ellerinde. Onları solluyoruz. Dönüşü nehrin diğer tarafından yapmak istediğimiz için tabelada gördüğümüz köprüye kadar yürümek istiyor ama bir türlü o köprüye ulaşamıyoruz. Akşam otobüsüne yetişmek için süre konusunda net hesap yapamadığımız için vakti de biraz daha geniş tutmamız lazım. İnmesi bile dert olan merdivenlerin çıkışını ve kaybedeceğimiz vakti düşününce karşıya geçmekten vazgeçip aynı yolu geri dönüyoruz. Bu ara yağmur da başlıyor. Vadi içerisi sıcak. Terletiyor. Önce kısa bir mola verip, dura kalka merdivenleri çıkıyoruz. Yukarı çıktığımızda artık tükenmiştim. Vadi nefis, görsel olarak muhteşem ama sadece birkaç saatlik bir tur atabildik. Cihaza göre Ürgüp’e 90 km ve 2 saatlik bir yolumuz var. Üstelik hava yağmurlu. Artık bir başka bahara tüm günü ayırıp gezme umuduyla vadiyi terkediyoruz.

Ihlara ve Ihlara Vadisi Panoramik Görünümleri:

 

Ihlara

 

 

 

 

 

Melendiz Çayı
Melendiz Çayı
Ihlara Vadisi’nde görebildiğimiz Ağaçaltı Kilisesi, Pürenliseki Kilisesi ve Kokak Kilise’ye ait kimi fotoğraflar:
Ihlara Vadisi Ağaçaltı Kilisesi Freskleri
Ihlara Vadisi Ağaçaltı Kilisesi Freskleri
Ihlara Vadisi Pürenliseki Kilisesi Freskleri
Ihlara Vadisi Pürenliseki Kilisesi Freskleri

 

Ihlara Vadisi Kokar Kilise Freskleri
Ihlara Vadisi Kokar Kilise Freskleri
Ihlara Vadisi Kokar Kilise Freskleri
Ihlara Vadisi Kokar Kilise Freskleri
Ihlara Vadisi Kokar Kilise Freskleri

2017 senesi içerisinde de yine Ihlara Vadisi’ne gittik. Yine yağmura yakalandık. Bu sefer yürümeyi vadinin diğer tarafına doğru yaptık. O bölümdeki bazı kiliselere girip çıktık.

Ihlara Vadisi Yılanlı Kilise
Ihlara Vadisi Yılanlı Kilise Freskleri
Ihlara Vadisi Yılanlı Kilise Freskleri
Ihlara Vadisi Sümbüllü Kilise
Ihlara Vadisi Sümbüllü Kilise Freskleri
Kapadokya Bölgesi’ne Ait Tüm Gezi Notları Linkleri:–  Uçhisar
–  Göreme
–  Zelve
–  Ürgüp
–  Paşabağı
–  Soğanlı Köyü
–  Derinkuyu
–  Ihlara
–  Genel Yazı