Derinkuyu Yeraltı Şehri Gezi Notları

Soğanlı Köyü‘nden çıktıktan sonra 34 km kadar sonra Derinkuyu’ya ulaşıyoruz. Hedefimiz şehrin içinde yer alan Yeraltı şehrini görmek. Ama öncesinde hemen karşıda yer alan bir kilise dikkatimizi çekiyor: Aziz Theodoros Trion Kilisesi. Bölgede Üzümlü Kilise olarak biliniyor. İnternetten aldığım bilgiye göre kitabesinde Yunanca metinde şöyle yazmaktadır: “”Agios Thedoros Trion’un bu çok kutsal kilisesi, İmparator Sultan Abdülmecid Han zamanında, onun yüksek iradesi ile, Aziz İkonion (metropoliti) Neofitos Efendi’nin teşviki ile ve burada (Malakopi) mahalinde ikamet eden Hırıstiyanların bağışları ile, Haldiaslı baş mimar Kiriako Papadopoulos Efendi’nin zahmetleriyle inşa edilmiştir. Agios Theodoros’a ithaf edilmiş ve kutsanarak açılmıştır. Ki onun (Agios Theodoros) vasıtalarıyla Allah bu memleketi bütün tehlerden korusun. Amin. Sene 1858 Mayıs 15.
Kiliseye yaklaştığımızda rehberlik etmek isteyen bir delikanlı yaklaşıp daha biz sormadan başlıyor anlatmaya. İlköğretim talebesi. Uydurmuyor, belli ki okumuş. Farklı sorularımıza güzel cevaplar veriyor. Kendisini takdir ediyoruz. Hem harçlığını çıkarıyor hem de bu merakı ilerde kendisine başka bir yol açabilir. Kilise kapalı olduğu için ancak çevresinde dolanabilip, bulabildiğimiz kapı deliğinden içeriye bakınıyoruz.

 

Üzümlü Kilise

Peşinden Derinkuyu Yeraltı Şehrine giriyoruz. Müze bileti 20 lira gibi astronomik bir rakam. Yeraltı şehrinin tamamı geziye açık değilmiş. Hoş, açık olsa bile hepsini gezmek ister mi insan, emin değilim. Çünkü bir süre sonra gerçekten çıkmak istiyorsunuz. Dar geçitlerden iniyor ve geçiyorsunuz. Elbette aydınlatma var ama atmosferi gereği karanlık. Bir parça havasız. Ve tek gördüğünüz şey, geçitler, aralarda boşluklar ve o derinlik hissi. Ben buraya bir daha inmem diyerek girilebilecek her yerine girip çıkıyor ve sonunda kendimi zor dışarı atıyorum. Benzer duyguyu artık tükenen enerjime rağmen Olimpos Musa Dağı tepesindeki antik kente tırmanırken yaşamıştım. Son bir gayretle çıkmış ve her yerini gezmiş; bir daha asla çıkmam ben buraya demiştim. Ben yeryüzü insanıyım arkadaş. 🙂 Başlayan yağmur üzerine hemen yakındaki bir kafeye geçip gözleme-çay ihtiyacımızı da gideriyoruz. Yolumuz uzun, vaktimiz dar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapadokya Bölgesi’ne Ait Tüm Gezi Notları Linkleri:

–  Uçhisar
–  Göreme
–  Zelve
–  Ürgüp
–  Paşabağı
–  Soğanlı Köyü
–  Derinkuyu
–  Ihlara

–  Genel Yazı