Ukraynalılar ve Ruslar Aynı mı?

Bizim memlekette Ukrayna ile alakalı çoklukla efsaneler dolanır durur. Özellikle kızları üzerinden bu efsaneler en kırosundan allamesine kadar aynı düzeyde inanılır. Cehalette eşitleniriz.

Son olaylarla birlikte Ukrayna ülke gündemine daha fazla girmeye başladı. Ukraynalılar ve Rusları aynı sanmamızdan ötürü bazı şeylere de pek anlam veremiyoruz.

Ukraynaca diye bir dil var mı? Rusça ile aynı mı? Türkçe ve Azerice gibi mi?

Bunlar sıklıkla sorulan sorular ve bir şekilde benzeştirerek bu ayrımı kavramaya çalışıyoruz. Kesin cevap şu: Evet Ukraynaca ayrı bir dil ve Rusça ile ortaklıkları olsa da farklıdır. Türkçe ile Azerice gibi kesinlikle değil. Farklı şiveler hiç değildir zaten. Bir benzerlik kurmak yanıltıcı olacaktır. Birebir aynı olan kelimeleri olduğu gibi benzeşen söylenimleri, farklı vurguları ve hiç benzeşmeyen yönleri de var. Aynı kökten gelen diller olmasından ötürü genel yapıları aynıdır.

Ukraynalılar Rusça bilir mi?

Bilmeyenler olduğu söylense bile genel çoğunluk bilir. Hayatınızı sadece Rusça bilerek sürdürebilirsiniz. Ülkemizde Kürt olup Türkçe bilmeden rahat yaşayabilir misiniz? Bu manada bu durumla çok benzeştiriyorum. Burada böyle bir zorunluluk olmasa da, uzun Sovyet dönemi ve bu süre zarfında baskı altında tutulan, yasaklanan Ukraynaca; Sovyet sonrasında da Rusya’nın ekonomik ve siyasi gücünün etkisiyle birlikte Rusça bir şekilde yaygın kullanılan dil halindedir. Hatta Ukraynacayı bilmeyen Ukraynalılar olduğu gibi, okulda Ukraynacayı öğrenen çocuklar oluyor. Her ne kadar Ukraynaca’nın yaygın kullanımı ile ilgili çabalar olsa da, Rusça’nın etkilerini ve kullanımını gidermek imkansız gibi. Birde ülkedeki Rus etnik gruplarının çokluğu, Ukraynalı-Rus yahut diğer eski Sovyet topluluklarından olan kişilerle evliliklerini düşünürseniz…