TAS Istanbul Neleri Arakladı?

TAS Istanbul sitesindeki fotoğrafların çoğu araklama biliyorsunuz. Site sahibi şahsa göre ise Google’dan yapılan aramalarda çıkanları kullanmak serbestmiş. Hatta bu konularda çok daha ileri giden cahillikler sergiledi. Benle yaptığı yazışmalar arşivimde yer almaktadır. Kendisiyle son yazışmamız üzerinden günler geçmesine rağmen sitesinde bulunan ve tamamen benden, senden, ondan <arakladığı> fotoğrafları halen kaldırmamış. Aslında kaldıramaz; çünkü kaldırdığı zaman sitesinin cıscıbıl kalacağını gayet iyi biliyor. Olayın gelişimini <Yavuz hırsız evsahibini bastırırmış> başlığı ile yazmıştım.

Düşünün, benim Panoramio yahut Flickr’a veya başka bir ortama eklediğim fotoğraftan ziyade bu şahsın benden arakladığı fotoğraf Google aramalarından öncelikli bile çıkıyor. Sebebi ise bunların derli toplu bir sitede yer alması. Belki de SEO yaptırıyor, bilemiyorum.

Tüm başlıklarda sadece benden veya başkalarından arakladığı fotoğraflardan sadece birer tane var. Yani yerine koyması zaman alacaktır. Bekleyip göreceğiz.

O fotoğrafları eninde sonunda elbette kaldıracak. Kendi muhteşem ötesi çekimlerini yerleştirecek. Ancak ben bu yazıyı asla kaldırmayacağım.

Dikkat ederseniz sitenin iletişim bilgileri yok ki insanlar kendilerine ulaşsın. Site kimindir, necidir bunu yapan kişi? Hatta sitede dükkan bölümü açıp satış yapmaya başlamış, in midir cin midir, bilinmeyen bir yer bu satışı nasıl yapıyor gibi sorular bile sorulabilir.

Benzer şekilde dün öğrendiğime göre bir arkadaş kendisinden arakladığı fotoğraf için Facebook sayfasından bildirimde bulunmuş. Sonuçta o arkadaşın fotoğrafını da kaldırmadığı gibi sayfasına yazmaması için engellemiş. En hafif tabiriyle yaptığı ben ayıptır diyeyim siz doğru kelimeyi yerleştirin.

Ben ilk anda kendime ait olduğundan kesinlikle emin olduğum fotoğraflardan şimdilik 10 tanesinin ekran görüntüsünü buraya alıyorum. Elimde bundan fazlası var, emin olabilirsiniz. Bir kaç fotoğrafı da kontrol etmem lazım. Henüz bakmadığım başlıklar da mevcut.

Sağdan soldan araklayarak bir web sitesi yapmak, bununla gururlanmak, sağa sola yüzbinlerde sayfa gösterimi yapıyorum diye övünmenin arka planını sizler de görünüz lütfen. Takipçilerinin hiçbir şeyden haberi olmaması ne kötü! Üstelik görebildiğim kadarıyla yalan yanlış bilgileri Facebook sayfasından sunuyor. Doğrusunu söyleyenleri ise sayfada engellemeyi sürdürüyormuş.

Sonradan Edit: Google’ın images sayfasında bulunan hizmet şartlarına şu linkten ulaşabilirsiniz. Buradaki cümle nettir:

Hizmetlerimizi kullanmanız size Hizmetlerimizdeki veya eriştiğiniz içerikteki hiçbir fikri mülkiyet hakkının sahipliğini vermez. Sahibinden izin almadığınız veya yasalarca izin verilmediği takdirde Hizmetlerimizdeki içeriği kullanamayabilirsiniz. Bu şartlar, size Hizmetlerimizde yer alan marka unsurlarını veya logoları kullanma hakkını vermez. Hizmetlerimizde veya Hizmetlerimizle birlikte görüntülenen hiçbir yasal uyarıyı kaldırmayın, üzerini kapatmayın ve değiştirmeyin.

Buyrun örnekler:

Sitesinin Facebook sayfasında bir fotoğrafıma da site adını basmış.