Panasonic ES-LV81 Traş Makinesi

Braun ES-LV81 kafası

Yıllardır Braun‘un 8995 serisini kullanıyordum. İlk traş makinem. Son dönemlerde traş olurken hafiften zorlanmalar ve kozmetik olarak makine üzerinde aşınmalar oluşmuştu. Buna rağmen pil ömrü ise ilk günkü gibi idi. Yani sağlamdı. Tahtakale’de Braun yedek parça ve temizleme suyunu aldığım bir dükkân bulunmakta. Kendileriyle sohbet ederken de bana sürekli Panasonic traş makinelerini öneriyorlardı. Açıkcası ilk başlarda hep şüpheyle yaklaşmıştım. Gidiş gelişlerimde her seferinde Panasonic hakkında görüşlerine başvurdum. Internetten modeller ile alakalı bilgileri edindim, kendimce araştırmalarımı ve fiyat karşılaştırmalarını tamamladım. Son gidişimde almak üzere dükkâna girdim ama istediğim model yoktu. Başka bir yerde olduğu bilgisine de sahiptim. Ancak adresi yazdığım kâğıdı bulamadım. Tabelalarından belki bulurum ümidiyle bakındım ama denk gelmedim. Ertesi gün bu sefer Ukrayna’daki fiyatlara baktım. Açıkcası internetten hiç bakmamıştım. Elektronik marketteki uçuk bir fiyata rastlamıştım sadece. Açıkcası daha ucuz görünce şaşırmakla birlikte adres kâğıdını bulamadığıma sevindim. Sonradan aklıma geldi, daha önce hep Braun fiyatlarını karşılaştırmıştık. Braun gerçekten TR’de daha ucuzdu.  Eve döndüğümde adresi çantamda bulunca ayrıca şaşırdım. 🙂
Neden traş makinesi?

Jiletle traş olmaya göre benim için artıları fazla. Ne zaman jiletle traş olsam yüzümde sıkıntılar oluşuyor. Traş makinesi ile bu sorunu ilk kullandığım anlarda dahi hiç yaşamadım. Zaman zaman berberde ya da evde jiletle traş denemelerimde yine ciltte problemler yaşadığımı deneyimlediğim için traş makinesi benim için olmazsa olmaz hale dönüştü. Her gün düzenli traş olma ihtiyacım olmadığından genellikle 2 günde bir oluyorum. Hafta sonlarında bu süre uzayabiliyor. Ne kadar uzarsa makine ile olmak o kadar zorlaşıyordu. Ancak kullandığım makine ile günlük traşlarım da öyle çok keyifli olmuyordu. Jilete göre çok iyi ama halen traş süresi, makinenin sesi derken rahatsız ediyordu.

Ve Panasonic ES-LV81-K

 

Makine ve temizleme aparatı

İşin aslı araştırma yaptıkça kafaların karışması durumunu burada da yaşadım. Neyse ki bu kafa karışıklığı konusunda tecrübeli olduğum için bekledikçe sonuca gitmenin zor olduğunu biliyordum. Her ne kadar gözüm Panasonic ES-LV81 modelinde kalsa da özellikler, ihtiyaçlarım ve fiyatları konusunda bir analiz ile Panasonic ES-LV61 modeline karar verdim. Her ikisinde de aynı makine vardı; LV81 modeli temizleme aparatlı idi. Suyla temizlerim diye düşünmüştüm. Bu modeli Türkiye’deki satış sitelerinde bulamamıştım. Elbette Ukrayna ve Türkiye ve hatta Amerika fiyatlarını karşılaştırarak satın alıyorum.

Panasonic ürünleri satan bir yer Google reklamlarında çıkıyordu ancak web siteleri satış sitesi değildi. Şüpheyle yaklaştım bir süre. Kendilerine İngilizce olarak LV61 modelini sordum. Aklımda bilmeseler de Google ile çevirip bakarlar düşüncesi vardı. Haftaya temin edebiliriz deyince LV81 modelini sordum. Ellerinde varmış. Açıkcası karar sonrası beklemeyi sevmediğim için adrese de gönderdikleri için siparişimi verdim ve birkaç saat sonra elime ulaştı.

Aparat üzerinde

Sabah ilk traşımı oldum. Elbette kuru. Mevcut makinem ile rahatlıkla karşılaştırabilirim. Aradaki fark dağlar kadar diye abartmak isterim. Elbette bıçak sayısı ve teknolojik üstünlükleri hesaba katmak gerekiyor. Braun’un yeni modellerinde de çok fazla değişiklik olduğunu duymuştum. Eskisinde yıllardır kullanmama rağmen 6 dakikanın altında pek traş olamıyordum. Bu makine ile ilk traşım ve 4 dakika sürdü. Eskisinde aynı alanı tamamen almak için 3-4 sefer gitmem gerekirken bu 1. seferde tamamen aldı. (5 bıçağın avantajı) Eskisinde o metalik soğukluğu hissederken bu kadife gibi yüzde kayıyordu. Eskisinde titreşimi ciltte fazla hissederken ve çalışma sesi yüksekken bunda titreşim ve ses çok azdı. Henüz sakalım uzun değildi ancak eskisinde uzun olunca hem traş süresi uzuyor hem de sıkıntılı oluyordu. O nedenle önce favori düzeltme aparatı ile kısaltma yapıyordum. Bunda sanırım gerek olmayacak. Buna 10 puan vermem icap ederse, eskisine en fazla 4 puan verebilirim diyebilirim. Yeni modellerini kullanmadığım için bilemiyorum ama kullananlar memnun.

Peki hiç mi dezavantajları yok.

Mesela favori düzeltme kısmı kullanışsız ve başarılı olduğunu söyleyemem. Hatta işe yaramıyor gibi bir şey desem abartmam.

Temizleme ünitesi de Braun’la karşılaştırınca çok verimli gelmedi bana. Açıkcası pek kullanmıyorum.