İlkeler işlemeyince dersaneler geriverir…

Son günlerin popüler konusu olan dersaneler ve bunların kapatılması ile alakalı tartışmaları sağır sultan duyunca bana haber verdi. Ben de duymuş oldum.

Tartışmanın ağır tarafında her ne kadar tüm dersaneler olsa da, bu açık açık The Cemaat ile alakalı. Kıvırmanın anlamı yok. Çünkü The Cemaat’i dersaneler bugünlere getirdi. Özellikle Zaman gazetesindeki yazılardan da bu açık açık anlaşılıyor. Dersaneler eğitim hayatının olmazsa olmaz unsuru gibi övgülere mazhar oluyor. Gerek evlerde çocuklara verilen dersler, peşinden dersaneler derken bu çocuklar üniversitelere girip devam ettiler ve birer “ışık” olarak yola devam ettiler. Yani dersaneler cemaat mensupları yetiştirmek için kaynak niteliğinde. Işık çocuk olmasa bile cemaate sempati ile bakan çocuk haline dönüşüyordu. Cemaate sıcak bakmadığı halde sadece iyi ve güvenilir olduğu için bu dersanelere çocuklarını gönderenlere şahit olmuşluğum oldu.

Dersaneler nedir? Üniversite sınavına öğrencileri hazırlayan işletmeler. Dersler konusunda her ne kadar okulun yerini alıyor görünse de, birkaç saatlik sınavda öğrencinin iyi performans göstermesi için sınav sorularının hızlı ve doğru çözülmesi için ders veren kurumlardır.


Pek dersaneler kapatılmalı mı?

Olur mu böyle saçma sapan bir düzenleme? Olmaz diyemiyorum; çünkü memleketin böyle saçma işleri oluyor. Bu hükümet öncesinde de pek çok saçmalığa şahit olduk; olmaya da devam ediyoruz. Çünkü “ilkeler” söz konusu olunca memleketim insanı pek görünmez. İşine gelen, çıkarına uyan, dünya görüşüne paralel uygulamaları alkışlarken; tarafsız gözle bakıldığında aynı/benzer şeyleri sırf dünya görüşüne uymadığı için kötüleyebilir, tu kaka edebilir. İcabında benim hırsızım iyi diyebilir. Ahlak normlarının sağlam olmadığına dair çok örnek yaşadık, yaşıyoruz.

Ama bence olmaz. Dersaneler bir teşebbüstür, ticari işletmedir. Anayasada vardır herhalde böyle bir madde, yoksa da eklensin. Bizim anayasacılarımız ilkeli olmadıkları için dandiktirler, buna  çok şahit olduk. Özetle teşebbüsü engelleyemezsiniz. Böyle bir ihtiyaç varsa, bu yürür. İllegal faaliyet gördü iseniz onunla mücadele edersiniz. Merak edilmesin, sen üniversite giriş sistemini değiştirme becerisine sahipsen, sınavsız yahut lise notlarını baz alarak öğrenciyi üniversiteye alabiliyorsan dersaneler de zaman içinde kendilerini kapatacaktır: ticaretin ruhu, mantığı diye birşey var. Bir işletme zarar edeceğini bile bile devam eder mi? Veliler o parayı keyfine mi döküyor dersanelere? Hani imam hatip okullarının önünü kesmek adına meslek liselerine darbe vurulan bir dönem vardı. Devletin bu geni yine harekete geçti. Hüküm verenler değişse de bu gen her daim kendini gösteriyor.

Tekrar başa dönersek, The Hükümet, kimin muktedir olduğunu göstermek adına The Cemaat‘in sağ bacağına sıkmak istiyor. Bizim oturduğumuz yerden görme ve anlama şansımızın pek olmadığı bir hesaplaşma var. Olay bundan ibarettir. Bir diğer ihtimal var ki, The Cemaat’in politik gücünü test ediyor.

Kapatılmamasını savunmak adına dersaneleri yüzyılın eğitim kurumları havasına da sokmasak bari. Zaman gelir ömrünü tamamlar ve hayatımızdan çıkarlar.

Ee ben naptım şimdi? İki tarafa da yaranamadım iyi mi?

The Not: Dersane yahut dershane deniliyor ben dersaneyi tercih ettim.