E-kitap Okuyucusu

Aslında teknolojik aletler alımı konusunda bakmayın siz çok tecrübeli değilimdir. Öyle uzun araştırmalara girip kafa karıştırmalarını yaşamayı da sevmiyorum. Alacağım aleti kullanmak benim için daha mühimdir. Hani derdim hiç bir zaman en son teknolojisi olana sahip olmak olmadı. İşime en çok yarayacak olanı en optimum maliyetle almak isterim. O nedenle bana nesi yarayacak kısmını odaklanmak isterim.  Fotoğraf makinesinde de böyledir, notebook alımlarımda da böyle, akıllı telefonda da böyle. Alınca muhakkak kullanacağım özellikleri barındırmasına dikkat ederim. Bilmem nesinin çok iyi değeri olması benim için mühim değil; çünkü seneye o da eskiyecek; üstelik seneye daha ucuza alabileceksin.

Konuyu dağıtayım ve şöyle bir örnek vereyim. Diyelim fotoğrafları arşivlemek için harici disk lazım. 500 GB ve 1 TB var. Fiyat oranı da 1/1,3 olsun. Ben 500 GB alırım. Çünkü ben onu doldurana kadar zaten bu fiyatlar 0,3/0,5 gibi bir düzeye iner. Cebimdeki parayı şimdi lazım olmayan bir şeye vermemiş olurum.

E-kitap okuyucusu ile alakalı olarak sahip olma fikri birden aklıma düşmüştü. İlk girdiğim dükkândan bir tane aldım. Ukrayna’da yaygın, Prestigio isimli bir markanın bir modeli. Tek dikkat ettiğim şey EPUB ve PDF destekleyip desteklemediği oldu. Çünkü Türkiye’deki e-kitap satan siteleri incelediğimde EPUB formatının bir çeşit standart olduğunu gördüm. Eğer İngilizce okuyacak olsam zaten KINDLE filan alırdım herhalde. 150 TL gibi bir maliyeti oldu bana. Açıkcası daha ucuza da alabilirdim ama beklemek istemedim. Bununla biraz tecrübe kazanayım; daha gelişmiş özellikleri olanlara terfi ederim nasıl olsa. Kitap alacağım zaman fiyatına bakmıyorum. Bunu öğrencilik zamanında mecburiyetten bolca yaptım. Hatta enflasyonun yüksek olduğu, ay sürmeden zamlarında geldiği günlerdi. Ben tam kitabın parasını ayarlamışken, almaya gittiğimde fiyatı arttığından ötürü alamadığım zamanları hatırlıyorum. Üstelik şimdiki gibi bir dönemimde değildi; okumam lazımdı ve okumak için fazlasıyla zaman ayırabiliyordum. Ondan sebep olsa gerek, kitaba verecek o parayı artık rahat denkleştirdiğim için dikkat bile etmiyorum. Korsan kitabı ise kesinlikle almıyorum.

Okumam gereken PDF’ler vardı. Hep bir kenarda duruyor ama ekran karşısında okuyamıyordum. Çünkü o esnada başka işleri de bilgisayarda yapabiliyor olunca dikkat bir türlü verilmiyordu. İlk iş onları yükledim. Hatta EPUB formatına bile dönüştürdüm. Bunun için CALIBRE isimli bir programı kullandım. Ve satın almam gereken e-kitaplar da var. Bunları buradan nasıl yaparım; her aradığımı bulur muyum; bunu da zaman gösterecek.

Sonrasında biraz web’de gezindim. Kimileri çeşitli kitapları e-kitap formatında internete yüklemiş. Korsan kitap alır gibi hissetsem de onları da indirip yükledim. Zaten okumak istediğim kitaplara pek rastlamadım. Açıp okuyacağım şüpheli ama basit de olsa bir arşivim olsun bari, değil mi? 🙂

Edit: Alet fena değildi ancak üzerine not alınamaması, gezinme hızı ve sayfa kaydırmanın mekanik butonla olması konusunda yeterli keyfi vermedi. Sony marka yeni bir tane aldım.