Türk Hava Yolları Kampanya Yapıp Farkı Diğer Yolculara Giydirince…

Kiev’e geldiğimden beri İstanbul’a gidip gelirken defalarca THY ile uçtum. Ancak son gidiş gelişimde Ukrayna Havayolları’nı kullandım. Buna sebep olarak da THY’nin kazıkçı fiyat politikası oldu. Malumunuz zaman zaman kendileri kampanya yapar ve ucuz bile satar. 99 Euro gibi rakamlardan gidiş geliş alırsınız. Bu elbette güzeldir. Ancak THY bu kampanyadan doğan farkı kendisi üstlenmek yerine kampanyasız bilet almak durumunda kalan ve aslında kendi gerçek müşterisi olan kişilerin sırtına yıkmıştır. Son 1 senede THY Kiev-İstanbul gidiş geliş fiyatlarında ben bu anormalliği görmemiştim. 1200 dolara kadar çıkan fiyatları gördüm. Hadi diyelim ve abartayım: yakın tarihe aldığınızda 400-450 dolar olan ortalama fiyatlar 700-800 dolar bandına çıkmıştı. Bu konu ile alakalı önce THY’nin Facebook sayfasında bir yorumda bulundum. Yorumumda “kampanya farklarını diğer yolculara bindirmek ayıptır” diye de belirtmiştim. Elbette herkese verilen klasik bir cevapla görüşlerimizi web sitesinden iletmemiz gerektiğine dair bir mesajla cevap verdiler. Buyrun size Sosyal Medya Yönetimi budur. 🙂 Şu anda nedense o bölüme ulaşamıyorum, sayfada düzenlemeler yapılmış, mesajı göremedim. 

Aslında sonucu önceden kestirdiğim halde THY’den canlı fiyatların yer aldığı ekran görüntüsü ile birlikte ilgili sayfadan mesajı gönderdim. Öncelikle #8049307# bildirim kodu ile mesajımın alındığı iletildi. Eyvallah. 2 gün sonrasında ise asıl mesaj geldi. Elbette klasik ve sizin sorunuzla/şikayetinizle aslında alakası olmayan bir cevap. 

Sayın Caner Cangul,

Türk Hava Yolları olarak web sitemiz  dışında diğer dağıtım kanallarımız ( Çağrı Merkezi, THY Satış Ofisleri ve Acentalar) ile eşzamanlı olarak rezervasyon ve satış işlemleri gerçekleştirilmektedir. Bilet ücretlerimiz ilgili uçuşa olan yeni rezervasyon/bilet talebine göre artabilir veya iptallere göre düşebilir. 
Saygılarımızla,
Hani biz salağız müşteri olarak ve bunları bilmiyoruz. Uçağı da sayenizde havada ilk kez gördük. Ben daha önce belli ortalamalarda giden bilet fiyatlarında bu anormalliğin sebebini sormuştum halbuki. Bunun kampanyaları ile alakası var mı, yok mu kendi ağızlarından öğreneyim dedim. Ben elbette biliyorum ki kampanyalardan oldu bu. Neredeyse bazı günler için Business ve Ekonomi sınıfı biletleri kafa kafaya gelmişti. Hemen hemen Kiev-İstanbul için TEKEL konumundaki THY, müşterisine “düştün kucağıma yavrum” sevgisini göstermesi konusundaki kendi düşüncelerini merak ediyordum. Elbette beklediğim gibi MUHTEŞEM ÖTESİ MÜŞTERİ YÖNETİMİ kendini gösterdi ve cevap vererek bir şey söylememeyi yine becerdiler. Emaile cevap veremiyorsunuz, onun için de elbette sizi tekrar web’e yönlendiriyor. Orada öncelikle yeniden bir sorgudan geçmeniz, boşlukları doldurmanız vs lazım. Zaten cevap verseniz ne olacak, değil mi? Bunu Türkiye’de kim başlattı ise kendisine dualarımı gönderiyorum. Bütün firmalar kendilerini örnek alıyor: Adına da Müşteri Yönetimi diyorlar. 
Neredeyse yarı fiyatına henüz daha yeni İstanbul uçuşlarına başlayan Ukrayna Havayolları‘ndan bileti temin ettik. Uçak zaten benzer. Tek fark hizmette oluyor. Hakkını yiyemem, THY ile bu konuda bir sorunum olmadı. Gayet leziz yiyecekler ve güzel hizmet var. Ukrayna Havayolları ise o konuda pek kötü. Yiyecek çok ekmekleri var. Yemek niyetine verdikleri poğaça tarzı birşeyin tadı berbat. Çay ise komedi. Ama maksimum 2 saat sürecek bir uçuş için aradaki fiyat farkına değer. Bundan sonrasında da THY fiyatı ile karşılaştırma yaparak hareket edeceğim. Peki bizim diğer havayolları neden Kiev’e uçmazlar? Başlasalar ben o zaman görürüm THY’yi.

Bir de dengesiz dengesiz çok önceden alsaydın biletini diyecekler çıkıyor. Nedir öncesi denilen tarih? Bilmem nereye tatile mi gidiyorsunuz da aylar öncesinden program yapabiliyorsunuz? Tek alternatifiniz olan uçak. Yurtiçi gibi değil ki, olmadı otobüse binerim diyemiyorsunuz.