İK Siteleri ve İş İlanları Kocaman Bir FOS mu?

Bir şekilde internet üzerinde iş ilanlarını takip ediyorsanız fark etmiş olmalısınız: Aynı ilanlar dönüp durmaktadır. Oran vermek pek mümkün değil ama ilanların çok yüksek oranda bir kısmının gerçek ilan olmadığını en azından söyleyebilirim. Bırakınız birkaç haftayı 1 seneden beri yayında olan ve her gün sanki bugün yayınlanmış gibi arama sonuçlarında çıkan ilanları görüyorum.

İK sitelerinin (kariyer.net ; yenibiris.com ; secretcv.com gibi) bir özelliği sayesinde muhtemelen çok zorlanmadan her ilan her gün yeniden yayınlanabiliyor. Bu yetmezmiş gibi aynı ilanlar farklı sitelerde (Linkedin gibi) yahut email gruplarına da gönderilmektedir.

Adı danışmanlık firması, iş ve işçi bulma kurumundan yetkisini almış kariyer firmaları olan şirketler bu tip ilanları sıkça yayınlarlar. Ayrıca adı kurumsal olan ama aslında kurum kültürünü oturtamamış firmalarda da aynı şeyi görürüz. Çünkü bu kariyer sitelerine bir bedel ödüyorlar ve karşılığında bu hak kullanılmayınca yandığı için boş kalmasın diye kullanıyorlar. Üstelik ilanların birbirinden kopya edilmiş detaylar barındırması da ayrı bir faciadır. İlanlardaki çelişkiler ise ilanı veren firmanın İK sorumlusunun acınacak durumunu göstermektedir. Hani sadece iş ilanlarına bakarak bir tez hazırlasanız; sonuçta ülkedeki insan kaynağında çıkacak yüksek profil düzeyleri sizi şaşırtabilir.

Elbette bu işi ciddiyetle yapan firma yahut firmanın personellerine haksızlık etmemek gerekir. Ama emin olun onların sayısı da pek fazla değil.

Danışmanlık firması yahut firmanın kendisi ilanı çıkartır. Varsayalım ki gerçek bir iş ilanı olsun: Başvuruları değerlendirir ve sizi seçmiştir. Telefonla çağırırlar. Firmanın adı gizli ise telefonda zaten söylemezler ama Türkiye’nin ilk, lider, en büyük firmasıdır diye belirtirler muhtemelen. Görüşmeye gidersiniz. Önünüze kendi hazırladıkları ve elle doldurmanızı istedikleri bir formu verirler. Hani kurumsal firma ya, İK politikaları gereğidir. Sizi bir odaya kapatırlar. Formun atıyorum iş tecrübeleri kısmında detay yazacağınız yer küçük bir kutucuktur. Formu 5-10 dakika içerisinde doldurursunuz ama yetkili hanım bir türlü çıkıp gelmez. Odada boş boş vakit geçirirsiniz. Sakın gerilmeyin. Şansınız varsa böyle bir form vermezler. Hanım hanımcık bir İK uzmanı karşınıza oturur. Nasılsınız, iyiyim girizgahı sonrasında CV’nizi inceledik ama birde sizin ağzınızdan dinleyelim, kendinizi anlatın derler. Aslında orada yazılanları anlamamıştır. Psikolog mu, İK uzmanı mı? Sorular sorulur, cevaplar verilir ama işe dair bir soru sorduğunuzda kolay kolay cevap alamazsınız. Şansınız varsa firmanın adını belirtirler. Bu da bir şeydir sizin için. Çok genel bir şeylerdir bunun dışında duyabilecekleriniz, muhtemelen işi o da anlamamıştır ki size anlatsın. En son talep ettiğiniz ücret sorulur. Aslında İK uzmanı da bilir bu kadar bilgiyle cevap verilmeyeceğini ama prosedür gereğidir sorması. “O işten neden ayrıldınız” gibi klasik sorular araya sıkışır. “Şimdi anlatacağım da sen anlamazsın ki şu kadarcık iş hayatı tecrübenle” diyemezsiniz. Araya özel hayatınıza dair sorular da girer, anne babanızın, kardeşlerinizin durumları, iş hayatları bile sorulur. “Yok, annem çalışmayacak, ben kendim için geldim” diye saf bir karşılık vermek istersiniz; ama susarsınız. Görüşmeyi bitirme çabaları vardır, kişi işinden sıkılmıştır yahut başka bir görüşmesi daha vardır ama işe dair fikriniz halen pek yoktur. Halbuki çok basit bir mantık var: Firma eleman seçimi yaptığı gibi eleman da firma seçimi yapmaktadır. Kısaca sonraki süreci de izah eder ve bye bye yapılır.

Bu yazdıklarıma benzer pek çok durum oluşabilir. Internette çok değişik vakaları okudum bu görüşme tecrübeleri ile alakalı. Sonrasında bir bekleme süreci başlar. Şansınız varsa bir süre sonra size bir bildirimde bulunurlar. Klasik cümlelerdir ama gelmesi iyidir. Uygun bulunmamışsınızdır. Acaba uygun mu değilim, yoksa vermek istediğiniz ücretle beklentim mi çeliştiğinden vazgeçtiniz. Nasıl da anladı İK uzmanı hanım işe uygun olup olmadığımı, halbuki biz işin detaylarını görüşmemiştik daha. Bir de şu var: “Başka bir adayı tercih ettik, başarılar dileriz.” Bu aslında en güzel cevaptır. En azından bir başkası iş sahibi olmuştur dersiniz. Hoopp ama kazın ayağı öyle değil. Aynı ilan halen yayında olduğu gibi değişik yerlerde karşınıza çıkmaya başlar. Sadece hani hiç aranıp sorulmadığınız ilanlar değil, görüşme yaptıklarınız bile gerçek değildir.

Eğer zaten gerçek bir ilansa ve çok genel koşulları taşımıyorsa zaten başvurudan kısa süre sonra görüşme talebi gelir ve görüşme sonrasında süreç pek uzamadan sonuçlanır.